FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBZ analize: oporavak eura, kuna blago oslabila

ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Analitičari Privredne banke Zagreb predviđaju da bi u u ovom tjednu tečaj trebao ostati stabilan i kretati se oko 7,40 kuna za euro, dok u nadolazećih mjesec dana očekuju lagani rast tečaja prema razini 7,45 kuna za jedan euro.

U PBZ Tjednim analizama analitičari te banke napominju kako je u skladu s očekivanjima kuna prošloga tjedna blago oslabila prekoračivši granicu od 7,4 kune za euro uslijed laganog porasta potražnje.

Srednji tečaj u petak je dosegnuo 7,4016 kuna za euro, što je za 0,1 posto više na tjednoj razini.

Istodobno je kuna ojačala prema dolaru i švicarskom franku i to za 2,8, odnosno 3,1 posto na tjednoj razini pa je tečaj krajem prošloga tjedna iznosio 5,5323 kune za dolar, odnosno 5,7302 kune za franak.

U ovome tjednu analitičari PBZ-a očekuju lagani rast potražnje kompanija za devizama uz istovremeno povećanje ponude banaka tako da bi tečaj trebao ostati stabilan i kretati se oko 7,40 kuna za euro.

U nadolazećih mjesec dana očekuju pak lagani rast tečaja prema razini 7,45 kuna za euro uz očekivanje vijesti o financiranju države koje bi mogle utjecati na kretanje tečaja.

Napominju kako je euro na međunarodnim financijskim tržištima ojačao prošloga tjedna zahvaljujući uspješnom izdanju španjolskih državnih obveznica te izjavama guvernera Europske središnje banke Tricheta da će inflatorni pritisci u eurozoni u srednjem roku biti umjereni, kao i očekivanoj odluci da se ključna kamatna stopa zadrži na istoj razini.

Euro je na tjednoj razini ojačao za 3,7 posto prema dolaru i 3,3 posto prema švicarskom franku te se krajem tjedna trgovalo na 1,3388 dolara za euro, odnosno 1,2899 franaka za euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙