FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GSV bi uskoro mogao ponovo profunkcionirati

ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće uskoro bi moglo ponovo profunkcionirati, proizlazi iz izjava sudionika današnjeg tripartitnog sastanka u Uredu za socijalno partnerstvo na kojem je tema bila uklanjanje prepreka za ponovni početak rada GSV-a.

"Glavni prijepor je pitanje utvrđivanja reprezentativnosti sindikata, a to pitanje moglo bi biti uskoro riješeno", rekao je u telefonskoj izjavi za Hinu ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da sindikati na svom sastanku 25. siječnja utvrde popis pitanja iz područja reprezentativnosti koja bi se riješila arbitražom, a nakon čega bi potpisali izjavu u kojoj bi bio definiran rok za rješavanje tog pitanja.

Dan kasnije, socijalni partneri ponovno bi se trebali sastati i pokrenuti procedure za ponovnu uspostavu GSV-a.

Neka manje sporna pitanja kao što su bipartitna suradnja i Savjet GSV-a trebala bi biti riješena već početkom idućeg tjedna na razini stručnih skupina, kaže Kalmeta.

U izjavi nakon sastanka, Zdenko Mučnjak iz Hrvatske udruge sindikata rekao je da se otvorena pitanja mogu vrlo brzo riješiti te da prije dogovora oko nastavka rada GSV-a predstoji sastanak 26. siječnja.

Otvorena pitanja vezana su za utvrđivanje reprezentativnosti, bipartitne pregovore i rada Ureda za socijalno partnerstvo za potrebe GSV-a, kaže sindikalac.

"Mislim da će nakon sastanka sindikata (25. siječnja) sporazum o radu GSV-a biti spreman za potpisivanje i da će GSV moći nastaviti s radom", rekao je Mučnjak.

Glavni direktor Hrvatska udruge poslodavaca Davor Majetić očekuje da će nakon dogovora sindikata oko zakona o reprezentativnosti GSV vrlo brzo moći početi raditi.

"Načelno je dogovoreno sve osim međusobnog sindikalnog dogovora o reprezentativnosti, pa vjerujem da ćemo brzo moći nastaviti rad", smatra Majetić.

Predstavnici sindikata napustili su GSV u svibnju prošle godine, žaleći se da ih Vlada i poslodavci konstantno preglasavaju u bitnim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙