FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineske valutne rezerve na kraju 2010. dosegnule novi rekord

PEKING, 11. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kina je u utorak priopćila da su njezine valutne rezerve 2010. završile na novoj rekordno visokoj razini uslijed većeg rasta zajmodavnih aktivnosti od planiranog, što dodatno naglašava težak zadatak koji je pred vladom u Pekingu da zaustavi poplavu likvidnosti.

Kineska središnja banka priopćila je da su njezine valutne rezerve, već najveće u svijetu, na isteku 2010. uvećane za 18,7 posto u odnosu na godinu dana ranije, na 2.847 milijardi dolara.

Novi zajmovi državnih banaka u 2010. su dosegnuli 7.950 milijardi juana (1.200 milijardi dolara), što je više od vladine ciljane godišnje razine od 7.500 milijardi juana ali ujedno manje nego u godini koja je prethodila, kada je došlo do eksplozije zajmodavnih aktivnosti.

M2, najopsežniji pokazatelj ponude novca u tom drugom po veličini gospodarstvu svijeta iznosio je krajem prošle godine 72.580 milijardi juana, ojačavši 19,7 posto u odnosu na 2009.

Kineske ogromne valutne rezerve i veliki trgovinski višak naglašavaju neravnoteže u globalnoj trgovini i vjerojatno će dovesti do pojačanih pritisaka na Peking da dopusti jačanje svoje valute prilikom posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙