FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor pozvala na stabiliziranje HDZ-a

SPLIT, 8. siječnja 2011. (Hina) - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na današnjoj je proslavi 21. godišnjice splitske organizacije HDZ-a pozvala na stabiliziranje stanja u stranci koja je, kako je rekla, u posljednjih godinu dana prošla kroz teške probleme i osjetila "puno gorkog okusa".

"Naša je povijesna dužnost stabiliziranje temelja HDZ-a, jer je to povijesna stranka koju je stvarao Franjo Tuđman i koja je i ubuduće potrebna Hrvatskoj", kazala je Kosor u opširnom govoru. Naglasila je kako u „novoj knjizi“ HDZ-a svatko od 220.000 članova stranke "mora dokazati čast, poštenje, odanost i domoljublje". Ponovila je kako će HDZ provoditi Tuđmanovu politiku – „sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što“.

Rekavši kako predizborna kampanja još nije počela, Kosor je kazala kako nema razloga za prijevremene izbore. Po njezinim riječima ulazimo u 2011. godinu – izbornu godinu u kojoj će se nastaviti borba protiv korupcije, te će Hrvatsku posjetiti papa, a također će se završiti pregovori s Europskom unijom.

Pozvavši oporbu, spomenuvši posebice SDP, da se pridruže HDZ-u u "beskompromisnoj borbi" protiv korupcije, Kosor je istaknula kako će "borba protiv korupcije biti na svim razinama, u njoj nitko neće biti nedodirljiv".

"Pozivam SDP i druge stranke da ne viču na nas (HDZ) kad se u Saboru spominju neki njihovi članovi koji su na različite načine vezani uz sumnjive poslove", kazala je. Upozorila je kako se mnogi deklarativno zauzimaju za borbu protiv korupcije, ali se protive da se ta brorba vodi i u "njihovom dvorištu".

Po njezinim riječima u javnim poduzećima postoji strah od donošenja odluka i „potpisivanja“ dokumenata zbog kojih bi navodno ubuduće mogli odgovarati. "Nemojte strahovati, donosite odluke od HEP-a do HAC-a, a važno je da oni koji potpisjuju ne stavljaju sebi nešto u džep", kazala je.

Također je rekla da je nedavna rekonstrukcija Vlade obavljena jer se želi osnažiti pokretanje investicijskog ciklusa. "Mi smo predvidjeli 30 velikih investicijskih projekata, a oni su teški oko 14 milijardi eura“, kazala je. Dodala je kako očekuje da će u 2011. BDP biti veći od planiranih 1,5 posto, podsjetivši kako je The Economist predvidio da će BDP u Hrvatskoj u 2011. godini biti 2 posto.

Kosor je naglasila da će aktualna HDZ-ova Vlada i u 2011. nastaviti politiku štednje, rekavši da je prošle godine Vlada smanjila troškove za 3,3 milijardi kuna.

Osvrćući se na stanje u hrvatskim brodogradilištima, Kosor je kazala kako su pregovori s Europskom komisijom „iznimno osjetljivi“ te treba biti strpljiv.

"Očekujem pozitivno mišljenje Eurpske komisije o planu restrukturiranja brodogradilišta", rekla je. Pri tomu je upozorila kako u vezi s brodogradilištima "neki zbog sitnog političkog boda žele zamagliti vodu". Nedavno su sindikati splitskog brodogradilišta zaprijetili organiziranjem prosvjednog skupa na Rivi ukoliko se žurno ne riješi problem tog brodogradilišta radi omogućavanja ugovaranja novih poslova. Kosor je danas istaknula kako se problem brodogradilišta "ne može rješavati na ulici".

Na proslavi 21. godišnjice utemeljenja splitskog HDZ u izaslanstvu s Jadrankom Kosor bila su i ministri Gordan Jandroković, Đuro Popijač i Branko Bačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙