FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gbagbo nastavlja blokadu Ouattarina glavnog stožera

ABIDJAN, 5. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Pristaše Laurenta Gbagba objavile su u srijedu da nastavljaju blokadu glavnog stožera njegova suparnika Alassanea Ouattare u Abidjanu koju će ukinuti tek kada odu naoružani bivši pobunjenici koji ga čuvaju, te je odbacio svaku zamisao o "amnestiji" za Gbagba ako pristane otići s vlasti.

UN, čije plave kacige štite to strateški važno mjesto u hotelu Golfu, traži još 1.000 do 2.000 ljudi za svoju mirovnu misiju (UNOCI), rekao je za agenciju France Presse jedan od čelnika, Alain Le Roy.

"Dovoljno je da vojnici Novih snaga odu u Bouake i blokada će se ukinuti", rekao je Alicide Djedje, šef diplomacije u Gbagbovoj vladi, misleći pritom na bivše pobunjenike i Ouattarine saveznike, čije je uporište u tom gradu u središtu zemlje.

Po njegovim riječima i protivno njihovim izjavama, Gbagbo "nije rekao" afričkim izaslanicima koji su ga u ponedjeljak došli vidjeti u Abidjanu "da će ukinuti blokadu" glavnog stožera Ouattare, kojeg međunarodna zajednica priznaje predsjednikom, već je "rekao da je spreman razgovarati o uvjetima za ukidanje blokade".

Izaslanici Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i Afričke unije (AU) koji su došli u Abidjan radi sureta s dvojicom suparnika rekli su u utorak da Gbagbo pristaje da "odmah" ukine blokadu.

Izaslanik AU-a, kenijski premijer Raila Odinga obećao je po povratku u Nairobi "oprost" za predsjednika na odlasku ako ode s vlasti. "Neće biti progona" protiv njega, bilo da ostane u domovini, bilo da napusti zemlju, dodao je.

"Nema ni govora o oprostu. To mora biti jasno", kratko je uzvratio Djedje, odbacivši tako svaku zamisao o egzilu u SAD: "Predsjednik Gbagbo nema potrebu da ide u Washington, dobro mu je ondje gdje je i ostat će ondje gdje je".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙