FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

PULA - Komentirajući predviđanja britanskog "The Economista" o rastu BDP-a za dva posto i o padu nezaposlenosti u Hrvatskoj, premijerka Jadranka Kosor je izrazila zadovoljstvo jer ta predviđanja potvrđuju njezin optimizam. Ta predviđanja "potvrđuju ono što se često u Hrvatskoj s podsmijehom spominje kad se govori o mom optimizmu", kazala je tijekom jučerašnjeg posjeta brodogradilištu "Uljanik" u Puli, odgovarajući na upite novinara u vezi s prognozom The Economista za hrvatsko gospodarstvo u 2011. "Ja sam i dalje optimistična i često sam govorila o gospodarskom rastu kojeg smo mi skromno predvidjeli za ovu godinu od 1,5 posto", istaknula je, dodavši kako bi taj rast mogao biti i veći ako se uspije realizirati veći dio velikih investicija. "Drago mije da se to prepoznaje, a osobito mi je drago što The Economist predviđa pad nezaposlenosti, jer je to za nas u vladi jedan od najvećih prolema kojim se bavimo i koji nas tišti", rekla je, dometnuvši kako te najave potvrđuju "da mi možemo savladati krizu uz još malo više rada, upornosti i zajedništva".

ZAGREB - Dosadašnje papirnate recepte za lijekove, koje su pacijenti dobivali kod svojih liječnika i njima podizali lijekove u ljekarnama, od jučer je u Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji zamijenio elektronički recept, a do kraja siječnja e-recept bi trebao postati standard u cijeloj Hrvatskoj. "Uvođenjem e-recepta, a nešto kasnije i e-uputnice, uštedjet ćemo 15 milijuna kuna koliko je godišnje u zdravstvu odlazilo na potrošnju papira. Uz to ćemo povećati dostupnost zdravstvene zaštite, a liječnike, ljekarnike i medicinske sestre rasteretiti administriranja", izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Podsjetio je da je dosad u zdravstvu godišnje izdavano oko 50 milijuna recepata što je 77 tona papira. U informatizaciju je uloženo 55 milijuna kuna, a ministar očekuje da će se ta investicija, s obzirom na 15 milijuna godišnjeg troška na papir, isplatiti u roku od 2 do 2 i pol godine. Uvođenje e-recepata nastavit će se 17. siječnja i u drugim županijama, a završit će 31. siječnja kad će biti umrežene Zagrebačka Županija i Grad Zagreb. Za podizanje lijekova pacijentima će biti potrebna samo zdravstvena iskaznica, dok će ljekarnik eletkroničkim putem od liječnika dobiti recept s potrebnim lijekom.

SPLIT - USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, načelnika općine Milne F. L. (1973.), te S. L. (1971.) i T. K. (1949.), objavljeno je na interentskim stranicama DORH-a. Riječ je o načelniku Milne Frani Loziću (SDP) koji je koncem kolovoza 2009. kazneno prijavljen, među ostalim zbog osnovane sumnje da je krivotvorivši suglasnost Općinskog vijeća potpisao predugovore s dvjema tvrtkama koje su namjeravale graditi ugostiteljsko- turistički kompleks na području zvanom češki kamp.

ZAGREB - Nagrađivani hrvatski filmovi "Nespavanje ne ubija", "Žuti mjesec" i "Miramare" u prvom tromjesječju ove godine sudjelovat će na nekoliko međunarodnih filmskih festivala, u Francuskoj, Italiji i Belgiji, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) na svojim web stranicama. Animirani film "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovića bit će prikazan u službenoj selekciji "Lab Competition" 33. međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, koji će se održati od 4. do 12. veljače. Animirani film "Miramare", studentski rad Michaele Muller, od 20. do 26. siječnja bit će prikazan u konkurenciji 22. međunarodnog filmskog festivala u Trstu, Alpe Adria Cinema, a od 4. do 13. ožujka na 30. međunarodnom festivalu animiranog filma u Bruxellesu, "Anima 2011". U međunarodnoj kratkometražnoj selekciji festivala u Trstu sudjelovat će i kratki igrani film "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića, dio omnibusa "Zagrebačke priče" snimljenog u produkciji "Propeler filma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙