FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Mesić: Fadil Hadžić bio je uzor generacijama

ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je danas brzojav sućuti obitelji Fadila Hadžića povodom smrti tog hrvatskog komediografa, utemeljitelja kazališta, osnivača listova, filmskog redatelja i scenarista te akademskog slikara koji je, kako je istaknuo Mesić, uvijek bio uzor mlađim generacijama te stvarao i u poznim godinama.

"Napisavši 60 komedija, Fadil Hadžić je, kao jedan od najizvođenijih hrvatskih kazališnih pisaca, uvelike doprinio kanonu hrvatskog kazališta i književnosti, a svojom osebujnom umjetničkom karizmom koju je utkao u svoja djela, plijenio pažnju publike diljem Hrvatske kao i u državama bivše Jugoslavije. Njegova antologijska ostvarenja odgajala su generacije kazališnih i filmskih gledatelja, a uvijek je bio uzor mlađim generacijama. Muze ga nisu napuštale niti u poznim godinama u kojima je, i nadalje, neumorno stvarao", napisao je Mesić u brzojavu sućuti.

Naglasio je i da će umjetnički rukopis Fadila Hadžića ostati vječno zapisan u repertoaru Satiričkog kazališta Kerempuh čiji je bio i osnivač, Kazalištu Komedija te Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje je obavljao dužnost intendanta. Kao jedan od utemeljitelja, dao je svoj veliki doprinos i hrvatskom crtanom filmu kao i Pulskom filmskom festivalu, dodao je Mesić.

Također je podsjetio da je Fadil Hadžić dobitnik mnogih nagrada među kojima se posebno ističu Velika Zlatna Arena, godišnja Nagrada Vladimir Nazor za najbolje umjetničko ostvarenje na području filma 1979. godine te Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, kao kruna njegove plodne karijere.

"Fadil Hadžić će svojim nemjerljivim umjetničkim doprinosom ostati zapamćen kao velikan hrvatske kulture, a praznina koja je ostala nakon njegova odlaska, dugo će se osjećati", istaknuo je ministar Mesić i još jednom uputio iskreno žaljenje obitelji Fadila Hadžića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙