FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 2. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

HONOLULU - Američki predsjednik Barack Obama je osudio napade u Egiptu i Nigeriji u novogodišnjoj noći i ponudio je pomoć Sjedinjenih Država vladama u Kairu i Abuji, priopćila je u subotu Bijela kuća. U noći na subotu 21 osoba je poginula, a 79 je ranjeno u napadu koji se dogodio ispred crkve u Aleksandriji, na sjeveru Egipta. "Počinitelji ovog napada očito su ciljali na kršćanske vjernike i nemaju nimalo poštovanja prema ljudskom životu i ljudskom dostojanstvu", rekao je Obama, poželjevši da se odgovornima "sudi za taj barbarski i gnusan čin". U svezi s Nigerijom, gdje su u noći sa petka na subotu u bombaškom napadu ispred vojarne u Abuji poginule četiri, a ranjeno je 26 osoba, Obama je ocijenio da "ubijanje nedužnih civila koji su se samo okupili, kao i toliki drugi diljem svijeta, kako bi proslavili početak nove godine, još jednom pokazuje svu nemoralnost onih koji organiziraju te napade".

BRUXELLES - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton osudila je u subotu napad na egipatske kopte u novogodišnjoj noći, u kojemu je 21 osoba poginula ispred crkve u Aleksandriji. "Visoka predstavnica bezuvjetno osuđuje napad na nedužne koptske vjernike...nema nikakvog opravdanja za ovakav napad", priopćila je glasnogovornica visoke predstavnice. "Pravo kopta na okupljanje i na ispovijedanje vjere mora biti zaštićeno", stoji u priopćenju. Eksplozija, za koju još nitko nije preuzeo odgovornost, odjeknula je pola sata nakon ponoći dok su vjernici izlazili iz crkve Sidi Bešr u Aleksandriji i usmrtila 21 osobu, javili su mediji, a ranila 79.

ABIDJAN - Predsjednik Obale Bjelokosti na odlasku Laurent Gbagbo optužio je u subotu snage Ujedinjenih naroda u toj zemlji (UNOCI) da su pucale u civile i ponovo je zatražio da napuste zemlju. Gbagbo je govorio o izgredu u kojemu su u srijedu u Abidjanu sudjelovale plave kacige i neprijateljski raspoloženo domaće stanovništvo. UNOCI je tada službeno demantirao da je pucao u mnoštvo. UNOCI ima 9.000 vojnika.

UN i velik broj zemalja, među kojima mnoge afričke, zahtijevaju odlazak s Gbagboa vlasti te priznaju Alassana Ouattaru za legitimnog predsjednika države, nakon predsjedničkih izbora održanih u zemlji 28. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙