FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić predvodio misu na Svjetski dan mira

ZAGREB, 1. siječnja 2011. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje svetkovine Svete Bogorodice Marije, kada Crkva slavi i Svjetski dan mira, poručivši da svijet treba Boga a vjera može dati doprinos u njegovu traženju i izgradnji pravednog društvenog poretka.

"Svijet treba Boga, treba opće i zajedničke etičke i duhovne vrijednosti, a vjera može dati svoj dragocjeni doprinos u njegovu traženju, kako bi se, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, izgradio pravedan i miroljubiv društveni poredak", poručio je u propovijedi kardinal Bozanić koji je euharistijsko slavlje predvodio zajedno s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, svećenicima i okupljenim vjernicima.

Papa Benedikt XVI. u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan mira želi danas podijeliti s nama neka razmišljanja o vjerskoj slobodi, kao putu koji vodi k miru, kazao je Bozanić koji je izdvojio naglaske ovogodišnje papine poruke.

U nekim krajevima svijeta ljudima nije moguće ispovijedati i slobodno izražavati vlastitu vjeru, a da time ne izlože opasnosti vlastiti život i osobnu slobodu, kaže papa. "U nekim drugim krajevima postoje prikriveniji i profinjeniji oblici predrasude i protivljenja prema vjernicima i vjerskim simbolima. Kršćani su danas vjerska zajednica koja trpi najveće progone zbog svoje vjere", ističe papa.

Među temeljnim pravima i slobodama ukorijenjenim u dostojanstvu osobe, vjerska sloboda zauzima posebno mjesto. Stoga je poštivanje bitnih sastavnica ljudskog dostojanstva kao što su pravo na život i pravo na vjersku slobodu, uvjet etičkog legitimiteta svake društvene i pravne norme, poručuje papa.

Navodi da postoje i "profinjeniji oblici neprijateljstva protiv religije, koji se u zapadnim zemljama katkad izražavaju nijekanjem povijesti i uklanjanjem vjerskih simbola koji odražavaju identitet i kulturu većine građana".

Benedikt XVI. u ovogodišnjoj poruci zaključuje svoje poticaje tvrdnjom: Nasilje se ne pobjeđuje nasiljem. Obraćajući se Europi, papa izriče svoj vapaj "da se na Zapadu, osobito u Europi, prekinu neprijateljstva i predrasude prema kršćanima zato što su odlučili živjeti dosljedno vrijednostima i načelima izraženim u Evanđelju. Neka se Europa, radije, zna pomiriti s vlastitim kršćanskim korijenima, koji su od temeljne važnosti za shvaćanje uloge koju je imala, koju ima i koju želi imati u povijesti; na taj će način iskusiti pravednost, slogu i mir, njegujući iskreni dijalog sa svim narodima", kazao je kardinal Bozanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙