FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas želi međunarodni mirovni plan te kritizira SAD

RAMALAH , 31. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je pozvao da se izmijeni međunarodni plan o mirovnom procesu koji se postupno pretvorio u neku vrstu instrumenta za upravljanje nego za stvarno rješenje sukoba, te je optužio SAD za nedosljednost kada je riječ o procesu naseljavanja Pojasa Gaze.

"U interesu je SAD-a, ljudi koji žive u ovoj regiji, uključujući i izraelski narod, da se mirovni proces pokuša spasiti", kazao je Abas u govoru što ga je prenosila televizija, emitiranom u povodu 46. godišnjice osnivanje njegove stranke Fatah.

"Od Kvarteta za Bliski istok (SAD, UN, EU, Rusija) i od raznih UN-ovih institucija, poput Vijeća sigurnosti, tražimo izradu mirovnoga plana koji će biti u skladu s međunarodnim pravom, umjesto da se nastavlja s nečim što se postupno pretvorilo u proces upravljanja i više ne predstavlja stvarno rješenje sukoba", kazao je.

Mirovni pregovori s Izraelom, ponovno pokrenuti 2. rujna pod okriljem SAD-a, "beskorisni su u sadašnjem obliku" zbog nastavka izraelske izgradnje u Pojasu Gaze, kazao je Abas, optuživši Washington za nedosljednost.

"Paradoksalno je da američki dužnosnici govore kako odbacuju naseljavanje i izgradnju, kao i anektiranje Istočnog Jeruzalema, a mi nismo zamijetili nikakav konkretan potez kojim se uistinu sprečavaju izraelski planovi o naseljavanju", istaknuo je. "Naprotiv, Izraelci uglavnom koriste neograničeno vrijeme što im ga pruža SAD kako bi zauzeli beskompromisna i ponekad ekstremna stajališta", kazao je. Nastavak izraelskog naseljavanja ometa proces osnivanja palestinske države, "a to nam svima nameće sasvim drugi izbor, zbog čega ne možemo predvidjeti konačni ishod", upozorio je Abas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙