FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast globalnog zračnog prometa usporio u studenom

ŽENEVA, 30. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Rast u međunarodnom zračnom prometu usporio je u studenom, objavilo je u četvrtak Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika (IATA), uz napomenu da se rast potražnje vraća normalnim razinama.

„Industrija zračnog prijevoza mijenja brzinu u ciklusu oporavka. Stope rasta usporavaju u smjeru normalnih povijesnih razina u rasponu od pet do šest posto", rekao je Giovanni Bisignani, generalni direktor toga udruženja.

Putnički promet u studenom je porastao 8,2 posto u odnosu na godinu prije, dok je teretni promet bio veći za 5,4 posto.

Europski prijevoznici zabilježili su rast prometa od 7,3 posto, iako su bili pogođeni sindikalnim akcijama i lošim vremenskim uvjetima. "Ti faktori utjecat će na promet i u prosincu", istaknula je IATA.

Sjevernoamerički prijevoznici zabilježili su u studenom rast putničkog prometa za 9,5 posto, a azijsko-pacifičke zrakoplovne kompanije za 5,8 posto. Bliskoistočni prijevoznici izvijestili su o rastu u studenome od 16,7 posto, dok su afričke kompanije ostvarile godišnji rast od 16,4 posto, te prevezle u studenome 11 posto više putnika nego prije recesije.

Zrakoplovni prijevoznici Latinske Amerike bili su pogođeni problemima kompanije Mexicana, te je njihov promet u studenom ostao nepromijenjen u odnosu na godinu prije.

U međuvremenu, teretni promet se vratio na razine prije recesije. Izrazitiji rast ostvarili su azijsko-pacifički prijevoznici, prevezavši 4,1 posto više tereta nego u studenom prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙