FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Esuli protiv hrvatske inačice Boškovićeva imena

RIM, 28. prosinca 2010. (Hina/ANSA) - Nekoliko udruga talijanskih esula kritiziralo je priopćenje u kojemu je Vatikan najavio svoj plan objavljivanja poštanskih maraka za 2011., izrazivši neslaganje s izborom hrvatske inačice imena i prezimena Ruđera Boškovića koje bi se trebalo naći na jednoj od maraka posvećenoj Hrvatskoj, prenosi agencija ANSA.

Vatikan je najavio da će objaviti marku u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, slavnoga znanstvenika i jezuita podrijetlom iz Dubrovnika, javlja ANSA, podsjećajući da će papa Benedikt XVI. sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

U priopćenju udruge A.D.E.S., koja okuplja Talijane izbjegle iz Dalmacije, Istre, Rijeke i Julijske krajine, dovodi se u pitanje, kako navode, "slavenski" izbor imena znanstvenika iz negdašnje Dubrovačke Republike, rođena 1711. Udruga podsjeća da se Bošković uvijek potpisivao talijanskom inačicom imena - Ruggero Giuseppe Boscovich, a znanstvene je radove potpisivao latinskom inačicom - Rogerius Josephus Boscovich.

Raspri se pridružio predsjednik esulske udruge ANVGD Luciano Toth svojim pismom kardinalu Giovanniju Lajolu, predsjedniku vatikanskoga pontifikalnog povjerenstva, u kojem podsjeća na višejezičnost u tadašnjoj Dubrovačkoj Republici, ali i na to da se Bošković i sam tijekom dugogodišnjeg boravka i podučavanja u Italiji uvijek koristio talijanskom inačicom svog imena.

Razumljiva je, smatra Toth, poruka mira i pomirenja među narodima u obrani nacionalnog identiteta, kako bi se zatomile šovinističke strasti, no upravo zbog toga se, kako je kazao, "ne može krivotvoriti povijesna istina", prenosi ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙