FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao u mirnoj prednovogodišnjoj trgovini

LONDON, 27. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru na međunarodnim valutnim tržištima u mirnijem trgovanju prvoga dana posljednjeg tjedna ove godine, dok je u središtu pozornosti bila vijest od proteklog vikenda o podizanju ključnih kamatnih stopa u Kini.

Euro je tako prema dolaru ojačao oko 0,3 posto na 1,3158 dolara, zadržavši se iznad najniže razine u tri tjedna prema zelenoj novčanici zabilježene prošli tjedan od 1,3055 dolara, no i dalje je pritisnut brigama oko potreba refinanciranja zemalja poput Španjolske i Portugala u idućoj godini.

Dolar je blago oslabio i prema jenu, skliznuvši na 82,66 jena, najnižu razinu u tri tjedna. Kasnije se oporavio na 82,82 jena i time se gotovo vratio na razine od prethodnog dana.

Raspoloženje ulagača na valutnim tržištima pod utjecajem je odluke kineske središnje banke proteklog vikenda da povisi svoju kamatnu stopu po drugi put u više od dva mjeseca s ciljem zauzdavanja rasta kreditiranja, uspostave kontrole nad cijenama na tržištu nekretnina, te obuzdavanja inflacije.

Tim je potezom središnja banka ojačala zabrinutosti oko prognoza kineskog gospodarskog rasta, a slijedom toga i rasta svjetskog gospodarstva.

No, neki trgovci ističu kako je takva kineska odluka već uračunata u kretanja na financijskim tržištima. "S obzirom na visoku stopu inflacije u Kini, svi su znali da će se tako nešto dogoditi", ocjenjuje viši trgovac tvrtke Shinkin Asset Management Jun Kato.

To je utjecalo na stabilizaciju australskog dolara, koji se oporavio od ranijih gubitaka prema američkome na 1,0035 dolara, nedaleko od najviše razine u šest tjedana od 1,0067 dolara dosegnute prošli tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙