FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ZAGREB - Europska komisija priprema strože propise za europsko tržište ugljika (ETS), ne bi li suzbila prijevare i zlouporabe koje su uzrokovale štetu od nekoliko milijarda eura, pišu europski mediji. Od 2005. 10.000 velikih tvornica u EU obvezno je kupovati i prodavati dopusnice za emisiju ugljičnog dioksida. Tzv. "shema za trgovinu emisijama" (ETS) omogućuje tvrtkama koje nadmaše svoje kvote da kupuju dopusnice od onih "zelenijih". No nekoliko zemalja u početnoj je fazi provedbe ETS izdalo prevelik broj dopusnica, srušivši cijene ugljika i potkopavši vjerodostojnost sheme, zbog čega EU razmatra uvođenje strožih propisa. Europska povjerenica za klimu Connie Hedegaard objasnila je da je "tržište ugljika toliko naraslo da je potencijalna meta prijevara". "Kako tržište sazrijeva i raste, ključno je da i dalje bude pod primjerenim i učinkovitim regulatornim nadzorom", istaknula je. Europska komisija pokrenut će u početku 2011. javne rasprave na internetu i temeljito istraživanje tog problema, a nove zakonske mjere moguće su do kraja 2011.

BERLIN/FRANKFURT - Njemačke kompanije iskoristile su tek četvrtinu ukupnih kredita koje je savezna vlada učinila dostupnima kako bi svojem poduzetničkom sektoru pomogla da lakše prebrodi globalnu financijsku i gospodarsku krizu, prenose u ponedjeljak tamošnji mediji. Radi se o takozvanom 'njemačkom fondu' (Deutschlandfonds) koji ističe krajem 2010., vrijednom 40 milijardi eura, kojeg financira vlada, a koji nudi kredite kompanijama pogođenim globalnom krizom. Dosad je iz toga fonda odobreno kredita u visini 10 milijardi eura, priopćila je državna banka KfW, koja nadzire taj fond, dodavši kako ne očekuje da će taj iznos do njegovog isteka premašiti 13 milijardi eura. Dosad je kredite uspješno zatražilo 4.580 tvrtki, prenosi dnevni list Tagesspiegel. Snažan oporavak njemačkog gospodarstva od globalne krize umanjio je potražnju za zajmovima iz vladinog programa pomoći.

LONDON - Dvije trećine Britanaca smatra da gospodarstvu predstoji teška 2011. godina uslijed stupanja na snagu strogih vladinih mjera štednje namijenjenih rezanju rekordnog proračunskog deficita, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja. Ispitivanje koje je provela tvrtka za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja Populus pokazalo je da dvije trećine Britanaca smatra da će u idućoj godini raspolagati s manje novca za potrošnju, dok vrlo velik broj ispitanika, čak 38 posto, očekuje da neće biti u stanju na vrijeme plaćati sve račune. Rezultati tog ispitivanja objavljeni u listu The Times pokazuju da Britanci strahuju da ih čeka teška godina uslijed velikih planova uštede nove britanske vlade. Najavljene mjere, između ostalog, predviđaju otpuštanje gotovo pola milijuna zaposlenih u javnom sektoru tijekom četiri godine, a većinu vladinih ministarstava očekuju u prosjeku 19-postotna smanjenja potrošnje. Ispitivanje nadalje upozorava na značajnu mogućnost izbijanja prosvjeda. Naime, svaki peti ispitanik kazao je da ne isključuje mogućnost sudjelovanja u demonstracijama usmjerenim protiv vladinog plana štednje.

BUDIMPEŠTA - Više od milijun Mađara ne može platiti režije, što je dvostruko više nego prije šest godina, piše dnevni list Nepszabadsag u ponedjeljak, a prenosi agencija MTI. Taj list navodi da 11 posto stanovnika Mađarske u prosjeku za režije duguje 102 eura. Za sve veća dugovanja najviše se krivi rast cijene plina, koja se ustrostručila u posljednjih šest godina.

NEW YORK - Snježna oluja zamela je u nedjelju sjeveroistok Sjedinjenih Država zbog čega je otkazano više od 1500 letova iz zračnih luka u New Yorku, Philadelphiji i Bostonu, u prekidu je i promet vlakova, a milijuni Amerikanaca ostali su blokirani usred blagdana, javljaju agencije. Sve tri zračne luke u New Yorku zatvorene su, jednako kao i aerodromi u Bostonu i Philadelphiji. Željeznička kompanija Amtrak je otkazala većinu vlakova na koridoru Boston-New York, a američki automobilski savez pozvao je ljude da ne kreću na put osim u slučaju prijeke potrebe. Savezne države Maine i Massachusetts proglasile su izvanredno stanje. Oluja će se kretati dalje na sjever pa se na atlantskoj obali Kanade, posebice i Novom Brunswicku i Novoj Škotskoj pripremaju se za snježno nevrijeme, a Air Canada je upozorila da bi brojni letovi mogli biti otkazani ili odgođeni.

NEW YORK - Računalni div Apple preoteo je Microsoftu status najvrednije američke tehnološke kompanije u 2010., a njezin je suosnivač Steve Jobs proglašen osobom godine koju su obilježili hit proizvodi iPad tablet računalo i najnovija verzija iPhonea. Britanski Financial Times prošlog je tjedna izabrao Jobsa za osobu godine, pa se čak i američki predsjednik Barack Obama pridružio čestitkama 55-godišnjem izvršnom direktoru te kompanije sa sjedištem u Kaliforniji. Uređaj iPad došao je u travnju ove godine u trgovine u Sjedinjenim Državama, a krajem rujna Apple je objavio da je prodao više od osam milijuna tih uređaja. Dionicama Applea, koje su krajem 2003. vrijedile 10 dolara, cijena je poskočila u ovoj godini za oko 60 posto, te su u prošli četvrtak pri zatvaranju burze na Wall Streetu vrijedile više od 320 dolara. Jedine kompanije s većom tržišnom kapitalizacijom od Appleovih gotovo 300 milijardi dolara su ExxonMobil i PetroChina. Goldman Sachs je objavio kako očekuje da će Apple isporučiti u 2011. godini 37,2 milijuna iPad-ova.

MADRID - Prodaja novih automobila u Španjolskoj pala je u studenom za 25,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 64.515 vozila, što je njezin peti mjesečni pad zaredom, pokazuju podaci tamošnjeg udruženja proizvođača Anfac. Ukupna prodaja u prvih 11 mjeseci ove godine porasla je za 5,9 posto, na 913.073 vozila, ponajprije zahvaljujući snažnoj prodaji na početku godine pred gašenje programa državnih poticaja u lipnju nakon što je iskorišten sav novac izdvojen za te svrhe. Za cijelu 2010. udruženje Anfac očekuje ukupnu prodaju od oko 950.000 vozila, što je na razini koja je posljednji put zabilježena početkom 1990-ih. Sektor proizvodnje vozila nije prošao ništa bolje, sa 6,5-postotnim padom broja proizvedenih vozila u listopadu, što je četvrti mjesečni pad zaredom. Španjolski sektor proizvodnje automobila je treći po veličini u Europi i osmi u svijetu, iako zemlja nema nacionalnog proizvođača vozila osim Seata, koji je sada u vlasništvu njemačkog Volkswagena. Automobilski sektor zaslužan je za približno šest posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda.

FRANKFURT/PARIZ - Mirniju trgovinu na europskim tržištima dionica u ponedjeljak su, prvog dana trgovanja u posljednjem tjednu ove godine, obilježile zabrinutosti ulagača oko prognoza globalnog rasta nakon odluke kineske središnje banke o podizanju kamatnih stopa tijekom vikenda. S britanskim tržištem zatvorenim zbog praznika, frankfurtski DAX indeks oslabio je gotovo 1,5 posto, na 6.954 boda. Pariški CAC 40 oslabio je 1,2 posto, na 3.854 boda. U današnjim slabašnim aktivnostima najveći su gubitnici bile dionice automobilskog sektora, gdje je najveći gubitnik bio Porsche sa 5,7-postotnim padom dionica. Bankovni se sektor također našao pod pritiscima, predvođen španjolskim bankama. Gubitke su tako zabilježile dionice Santandera, i to za 2,7 posto, Banco Espanola de Credito, za 2,6 posto, te one BBVA, za 1,6 posto.

LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u ponedjeljak su se spustile s ranije zabilježene najviše razine u 26 mjeseci, nakon što je neizvjesnost oko kineske potražnje zbog povećanja kamatnih stopa gurnula u drugi plan snježnu mećavu koja je zahvatila sjeveroistok SAD-a.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači pale su na američkom tržištu za 24 centa na 91,26 dolara, nakon što su nakratko dosegnule 91,88 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Na londonskom tržištu porasle su za tri centa, na 93,80 dolara. U nastojanju da spriječi pregrijavanje gospodarstva, Kina, drugi svjetski potrošač nafte nakon SAD-a, podigla je tijekom vikenda kamatne stope po drugi put u nešto više od dva mjeseca. Poticaj jačanju cijena pružila je snježna mećava koja je pogodila u nedjelju sjeveroistok SAD-a, najveće svjetsko tržište lož ulja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 89,81 dolara, što znači da je porasla za 57 centi u odnosu na dan ranije.

NEW YORK - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nastavak rasta cijena dionica, no pitanje je što potom. Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,7 posto, na 11.573 boda, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 1.256 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 2.665 bodova. Od početka prosinca vodeći su indeksi porasli više od 5 posto, dosegnuvši najviše razine u više od dvije godine, dok je optimizam na tržištu dosegnuo najviše razine u šest godina. VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija pao je za 64 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu dosegnutu u svibnju. „Cijene dionica dosežu nove najviše razine, ali uz mršav obujam trgovanja. Postavlja se pitanja hoće li to dovesti do slabosti tržišta na početku iduće godine? Smatramo da bi moglo doći do korekcije cijena od 5 do 7 posto u siječnju“, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, uz mršav obujam, jer je kineska središnja banka po drugi put u samo dva mjeseca povećala kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su u Singapuru cijene dionica porasle oko 0,5 posto. Južnokorejski Kospi indeks pao je, pak, 0,4 posto, dok su u Šangaju cijene dionica potonule više od 1,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,12 posto. Kako se u Hong Kongu, Novom Zelandu i Australiji zbog blagdana danas ne radi, obujam trgovanja vrlo je mršav. Ulagači su oprezi i zbog toga što je u subotu Kina, po drugi puta u dva mjeseca, povećala ključne kamatne stope. Kamatu na kredite povećala je za 0,25 postotnih bodova, na 5,81 posto, a za toliko je povećala i kamatu na depozite, pa ona sada iznosi 2,75 posto. Sličan potez kineska središnja banka povukla je polovicom listopada zbog skoka inflacije iznad 5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙