FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze oslabile, euro nestabilan

TOKYO, 24. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama, uz mršav predblagdanski obujam trgovanja, vodeći indeksi jutros pali, a pod najvećim je pritiskom automobilski sektor, nakon što su kineske vlasti najavile ograničenja pri registriranju novih automobila.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0,3 i 0,8 posto.

Od značajnijih tržišta samo su u Singapuru cijene dionica porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Zbog zagađenja zraka, kineske vlasti najavile su oštra ograničenja pri registriranju novih automobila u Pekingu, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice automobilskih kompanija.

Dionice kineskih proizvođača Shanghai Automotive Industrya, Geely Automobile Holdinga i DongFeng Motor Groupa pojeftinile su između 1,7 i 8,9 posto.

Oštro su pale i cijene dionica korejskih i japanskih auto kompanija, kao što su Hyundai, Nissan, Honda i Toyota.

S druge strane, ojačale su dionice u energetskom i rudarskom sektoru jer je terminska cijena nafte porasla za 90 centi, na 91,38 dolara po barelu, najvišu razinu u više od dvije godine.

Obujam trgovanja na burzama je mršav, što je uobičajeno za predblagdansko razdoblje, a to se očekuje i idućega tjedna.

Na valutnim se, pak, tržištima euro oporavio od jučerašnjeg pada.

Jučer je agencija Fitch snizila kreditni rejting Portugalu, zbog čega je tečaj eura prema američkoj valuti zaronio na najnižu razinu u tri tjedna – 1,3055 dolara. No, jutros se vratio na 1,3120 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 109,15 na 108,90 jena.

I američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 83,15 na 82,95 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙