FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski vremenski uvjeti idealni za njemačkog dobavljača soli K+S

FRANKFURT, 22. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Njemačka grupa K+S, vodeći dobavljač soli u svijetu, izvijestila je o rekordnim narudžbama zbog neočekivano oštre zime u Europi.

"Potražnja za solju kojom se posipavaju ceste u ovogodišnjem je prosincu tri puta veća nego u istom razdoblju lani i pet do šest puta veća nego u uobičajenim prilikama za prosinac", kazao je za AFP glasnogovornik K+S-a.

Već je prošla zima bila hladnija nego što je uobičajeno i mnoga područja Europe koja u tom dijelu godine obično bilježe kišne padaline bila su prekrivena snijegom.

Glasnogovornik je ovomjesečnu prodaju soli nazvao "povijesnom" za K+S, ali nije dao detaljnije podatke.

K+S je postao vodeći svjetski distributer soli u 2009. nakon kupnje američke tvrtke Morton Salt. Njemačka je grupa aktivnija na području gnojiva, koji čine oko 70 posto njihovih ukupnih prihoda.

U utorak je vrijednost dionice K+S-a poskočila 5,26 posto na 56,84 eura u poslijepodnevnoj trgovini na frankfurtskoj burzi dionica, dok je indeks DAX koji obuhvaća najveće njemačke tvrtke porastao tek 0,71 posto.

U proteklih tjedan dana dionice K+S-a dobile su na vrijednosti više od pet posto, što je najbolja izvedba dionica kompanija obuhvaćenih DAX-om u tom razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙