FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's pritisnuo euro

LONDON, 21. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u slabašnoj predbožićnoj trgovini u utorak donekle smanjio ranije ostvarene dobitke prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, nakon što je rejting agencija Moody's najavila snižavanje portugalskog kreditnog rejtinga, ojačavši zabrinutosti investitora da će se dužnička kriza u eurozoni produljiti i na 2011. godinu.

Euro je u takvom okruženju donekle oslabio s ranije dosegnutih razina prema dolaru, te se njime trenutno trguje po 1,3150 dolara, 0,2 posto više nego dan ranije. Istodobno, tečaj dolara prema jenu ostao je nepromijenjen, na 83,65 jena.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pod pritiskom tvrdokornih zabrinutosti ulagača oko perifernih članica eurozone, osobito nakon što je rejting agencija Moody's upozorila da bi nakon revizije mogla Portugalu sniziti rejting za dvije razine uslijed slabih gospodarskih prognoza i visokih troškova zaduživanja.

"Raniji optimizam na valutnim tržištima donekle je izblijedio nakon Moody'sove najave, no ništa od toga nije došlo iznenada tako da ni negativna reakcija tržišta danas neće biti toliko snažna kao prije šest mjeseci", ocjenjuje viša valutna analitičarka Rabobanka Jane Foley.

"Mislim da ta najava sama po sebi neće biti dovoljna da bi značajno pritisnula euro prema dolaru", dodaje ona.

Mnogi tržišni igrači vjeruju da će se pritisci na euro nastaviti uslijed straha od širenja dužničke krize, koja je već zarobila Grčku i Irsku, na Portugal i Španjolsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙