FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: prevladavaju "živa" božićna drvca

LJUBLJANA, 21. prosinca 2010.(Hina) - Iako je jedna od najpošumljenijih zemalja u Europi, Slovenija zadnjih godina pred božićne i novogodišnje blagdane propagira manju sječu stabala za božićno drvce.

Državni institut za šumarstvo objavio je da se pred blagdane za komercijalnu prodaju posječe oko 34.000 mladih stabala, uglavnom smreka. Riječ je o stablima koja se prodaju s njegovom plombom, a prodavači i kupci njome dokazuju izvor stabla i je li na promet plaćen PDV. Inače im prijete visoke kazne, no nepoznat je broj onih koji božićno drvce nabave u obližnjoj šumi u privatnom aranžmanu, što je strogo zabranjeno.

Budući da u modi više nisu umjetna plastična božićna drvca jer ne stvaraju pravi blagdanski ugođaj, državne ustanove i ekolozi sada preporučuju da se umjesto cijelih posječenih stabala stanovi i uredi ukrašuju samo granama crnogorice, jer smreka od dva metra, koja se najbolje prodaje, za takav rast treba oko deset godina.

Jedan privatni rasadnik iz okolice Postojne ove je godine rasprodao sve zalihe "živih" božićnih borova, a kako navode slovenski mediji, najviše ih je postavljeno u veleposlanstvima i sjedištima velikih tvrtaka koje tako iskazuju brigu za očuvanje prirode. Tvrtka uz nadoknadu kupcima nabavlja borove i smreke s korijenjem, posađene u lonce, a onda ih u siječnju, kad završe novogodišnji blagdani, vraća u prirodu, nakon potrebne prilagodbe.

Državni zavod za šume i ove je godine upozorio kradljivce božićnih borova i smreka da ih taj pothvat može skupo stajati, jer su inspekcijske kazne za nedopuštenu sječu i do 400 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙