FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH i HV u 2010.

ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski obrambeni sustav u 2010. obilježili su pad dvaju borbenih zrakoplova MiG 21 u blizini vojnog poligona u Slunju te povećanje kontingenta u ISAF-u u Afganistanu, a zrakoplov kanader CL 415 iz sastava protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a upućen je potkraj godine u Izrael u akciju pružanja pomoći u gašenju požara.

Bivši predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić u novogodišnjoj je noći posjetio zapovjedno-operativno središte u ministarstvu obrane, odakle je videovezom sretnu 2010. poželio hrvatskim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama na Kosovu, Golanu i u Afganistanu.

U veljači je ministarstvo obrane odbacilo medijske tvrdnje "kako su zbog nedostatka novca sve gardijske brigade i operativne postrojbe oružanih snaga poslane kući te da je zbog toga ugrožena obrambena sposobnost zemlje". Istaknuto je da su te tvrdnje proizvoljne, zlonamjerne i neistinite.

U veljači je u Zemunik kod Zadra sletio i šesti protupožarni zrakoplov kanader CL 415 koji je stavljen u operativnu uporabu protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Zemunik, a Hrvatska je novu protupožarnu sezonu počela sa šest kanadera.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić priredio je u veljači oproštajni prijam za izaslanstva ministarstva obrane i glavnog stožera oružanih snaga, ocijenivši da unatoč mnogim nagađanjima u javnosti stanje u oružanim snagama zadovoljava te da su u deset godina njegova mandata u njima provedene teške i bolne reforme. Novoizbrani predsjednik Republike Ivo Josipović prvi put u svom mandatu potkraj veljače primio je vrh oružanih snaga predvođen generalom zbora Josipom Lucićem, koji ga je izvijestio o stanju u OS-u.

Ministar obrane Branko Vukelić razgovarao je sutradan s predstavnicima sindikata koji djeluju u MORH-u o preustroju uprava i ureda za obranu i naglasio da će se, kao i dosad kad je riječ o izdvajanju civilnog osoblja u sustavu obrane, višak od oko 150 službenika nastao ukidanjem uprava i ureda za obranu nastojati zbrinuti u ministarstvu obrane i oružanim snagama, drugim državnim tijelima, agencijama i jedinicama lokalne samouprave te putem sustava otpremnina i dokupa mirovine.

U ožujku ministar obrane Branko Vukelić i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok potpisali su sporazum o primopredaji bivše vojarne "Ivan Drašković" gradu Varaždinu, tako da je službeno i posljednja vojarna u Varaždinu predana u civilne ruke. U toj je prigodi varaždinski gradonačelnik rekao da će se kompleks od 150 tisuća četvornih metara uskoro prenamijeniti za gospodarske, turističke i javne potrebe.

U 93. zrakoplovnoj bazi održan je prvi ciklus združene letačke vježbe hrvatskih posada helikoptera Mi-171 Sh i Bell-206 B i instruktora iz SAD-a s opremom za noćni let. Višetjednu vježbu, vrijednu milijun američkih dolara, financirala je vlada SAD-a. Na strelištu u Vrapčanskom potoku novinarima i stranim vojnim izaslanicima predstavljena je hrvatska jurišna puška VHS kojom se počela opremati Hrvatska vojska. Predstavljena je VHS-K (kratka) i VHS-D (duga) inačica nove hrvatske jurišne puške kalibra 5,56 milimetara NATO-ova kalibra koju proizvodi ozaljska tvrtka HS Produkt.

U travnju je obilježena prva godina našeg članstva u NATO-u, a državni tajnik za politička pitanja MVPEI-a Davor Božinović ocijenio je da je hrvatski vanjskopolitički položaj ojačao ulaskom Hrvatske u NATO, a njezine ideje i interesi puno se uspješnije promiču na međunarodnim skupovima.

Hrvatski sabor je 30. travnja podupro vladin prijedlog da se kontingent hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) poveća za 20 instruktora te bi u ovoj i idućoj godini u neborbenoj misiji razvoja afganistanskih sigurnosnih tijela potporom u vježbama i izobrazbi sudjelovalo 320 hrvatskih vojnika. U Afganistanu u NATO-ovoj misiji do tada je sudjelovalo 300 hrvatskih vojnika. Ministar obrane Branko Vukelić u toj je prigodi kazao kako bi slanje hrvatskih vojnika ojačalo hrvatsko sudjelovanje u izgradnji i stabilnosti Afganistana.

U svibnju su ministar obrane i predsjednik uprave zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC), bivšega zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTZ), Zdravko Delić potpisali ugovor o suradnji, a s predsjednikom Samostalnog sindikata ZTC-a Marijanom Luketićem potpisan je i ugovor o preuzimanju djelatnika po kojemu ta ustanova izlazi iz sustava ministarstva obrane i postaje poduzećem u državnom vlasništvu.

Ministarstvo obrane i glavni stožer OS-a u Karlovcu su u svibnju proslavili 19. obljetnicu OS-a i Dan Hrvatske kopnene vojske(HKoV), 28. svibnja. U toj je prigodi predsjednik Republike i vrhovni vojni zapovjednik Ivo Josipović na prijedlog načelnika glavnog stožera i ministra obrane redovito i izvanredno promaknuo 152 pripadnika i pripadnice OS-a.

U lipnju je zbog poplava ministar obrane uputio namjenski organizirane snage za pomoć području ugroženu poplavama u Slavoniji. Na oriovačko područje upućeno je prvih 200 pripadnika - vojnici, inženjerijski vod sa strojevima, opremom i čamcima, te desetina veze, opskrbe i saniteta.

Predsjednik Ivo Josipović otvorio je sredinom lipnja u Zagrebu redovitu godišnju konferenciju zapovjednika kopnenih snaga članica NATO-a i poručio kako je Hrvatska odlučna pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti. Domaćin te konferencije prvi je put bila Hrvatska kopnena vojska.

U tijeku uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava potkraj lipnja na vojnom poligonu "Eugena Kvaternika" kod Slunja poginuo je u nesreći na radu dočasnik zapovjedništva za potporu (ZZP) nadnarednik Vladimir Vincelj zbog zatajenja ekspolozivnog punjenja. Nesreća se dogodila u tijeku višemjesečna djelovanja bojne za opskrbu ZZP-a od travnja do prosinca 2010. na stalnom mjestu za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava u Oštarijskim Dolovima. MORH je istaknuo da su otpisana ubojita sredstva (UbS) uništavana u skladu s godišnjim planom i elaboratom za uništavanje otpisanih UbS-a za 2010.

U srpnju je makedonski vojni pilot poručnik Robert Mitrovski u eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze završio školovanje za pilota i on je prvi strani vojni pilot sa završenim školovanjem u HRZ-u i PZO-u.

Ministar obrane Vukelić odbacio je medijske napise da su hrvatski vojnici u Afganistanu sudjelovali u borbenoj misiji te da je njegovo ministarstvo to prešutjelo, istaknuvši da su vojnici samo pomagali ranjenima i to nakon borbenih djelovanja. Naša izvješća s terena govore o sudjelovanju u izvlačenju ranjenih pripadnika, što pokazuje da su naši pripadnici poslije došli na mjesto tog napada i pomogli u izvlačenju što je i dio njihovih zadaća, izjavio je.

U kolovozu je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 15. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluje" i u toj su prigodi djelatnicima ministarstva obrane i OS-a svečano uručena promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale. Među 230 promaknutih 76 je viših i 154 niža časnika, a među njima je 48 žena.

Protupožarne namjenski organizirane snage (PP NOS) s četiri kanadera i tri air-tractora sudjelovali su u kolovozu u gašenju požara u pograničnom području s Bosnom i Hercegovinom kod mjesta Uništa.

Aeromiting u povodu 100. obljetnice zrakoplovstva u Hrvatskoj održan je u zračnoj luci u Lučkom, a sudjelovali su zrakoplovi HRZ-a i PZO-a MIG-21, akro-grupa "Krila Oluje" koja je predstavila letačke vještine, disciplinu, timski rad i visoki stupanj uvježbanosti, te desantni skok padobranaca iz višenamjenskog helikoptera HRZ-a i PZO-a MI-171. Kao poseban gost iz Mađarske doletio je lovac "saab JAS 39 gripen" i prikazao što sve može taj moderni višenamjenski borbeni zrakoplov.

Početkom rujna vlada je donijela odluku o prodaji oko 3000 stanova u vlasništvu države te 1900 stanova kojima upravlja ministarstvo obrane.

Hrvatska vojska pomogla je područjima ugroženima poplavama u mjestima Bukevju i Sop Bukevskom u općini Orle u Zagrebačkoj županiji, a upućene su i namjenski organizirane snage sa 150 pripadnika i osnovna oprema.

Dva zrakoplova HRZ-a MIG 21 srušila su se 23. rujna na vojnoj vježbi kod Slunja, a piloti su se na vrijeme katapultirali i zadobili samo lakše ozljede. Od posljedica pada ozlijeđena je žena koja je radila u polju. Odmah je osnovano povjerenstvo koje je počelo istragu o svim okolnostima te nesreće.

Na sjednici 18. listopada vijeće za obranu odredilo je rok od 60 dana da se razmotri mogućnost obnove borbenih zrakoplova MIG 21, poduprlo je gradnju ophodnih brodova (po modelu 1+3) i razgovaralo o smanjenju zapovjednog kadra u odnosu na broj vojnika u skladu s NATO-ovim standardom i strategijom obrane. Isti dan je po godišnjem planu primljeno novih 400 vojnika u OS, koji su s MORH-om potpisali ugovor o službi u OS-u u statusu djelatnog vojnika. Protupožarne namjenski organizirane snage pravodobno su i učinkovito obavile sve zadaće u sezoni.

Pripadnici inženjerijske pukovnije HKoV-a pomagali su u Vukovaru raščišćavati i uklanjati ratom uništene zgrade, popravljali su makadamske ceste i uređivali pješačke staze. Ministar obrane Vukelić i potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić razgledali su u Samoboru bivšu vojarnu "Taborec", koja je odlukom povjerenstva za upravljanje državnom imovinom dana na upravljanje gradu. U taj objekt s desetak zgrada, na oko 16 hektara, kako je najavljeno, treba se preseliti gradska uprava.

U početku studenog MORH je vladinom odlukom ustupio na uporabu tri haubice od 122 mm D-30 za vježbe u združenom multinacionalnom centru za vježbu u Hohenfelsu u Njemačkoj. U centru NATO uvježbava snage za ISAF u Afganistanu. Budući da afganistanska narodna armija (ANA) u naoružanju ima haubice D-30, pojavila se potreba da se pripadnici operativnih mentorskih timova ISAF-a uvježbaju za rukovanje tim tipom haubice.

Ministar obrane Vukelić sa suradnicima predstavio je sredinom studenoga strukturu proračuna MORH-a, koji je za 2011. četiri milijarde i 969 milijuna kuna ili za 4,6 posto viši nego ove godine. "Naš proračun, kao i drugih ministarstava, donesen je u okviru ograničenja koje smo si zadali", rekao je tada Vukelić. Dodao je da je, osim za redovit rad oružanih snaga, novac osiguran i za modernizaciju, u kojoj je najvažnije, kako je istaknuo, nastaviti projekt novoga bojnog oklopnog vozila u "Đuri Đakoviću" u suradnji s finskom "Patrijom", zatim s još tri tisuće novih jurišnih pušaka VHS domaće proizvodnje opremiti HV te hrvatskog vojnika potpuno opremiti opremom hrvatskih proizvođača. Ta konferencija za novinare bila je prva službena otkako se MORH u listopadu i studenom preselio u bivšu vojarnu "Croatia" u Sarajevskoj ulici iz prostora u kojima je od 1991. djelovao na na Trgu Petra Krešimira IV.

U prosincu je kanader CL 415 iz protupožarne eskadrile 93. s dvjema posadama, t.j. s dva kapetana, dva kopilota i četiri zrakoplovna tehničara, u Izraelu pomagao u gašenju požara. Do sada su hrvatski piloti sudjelovali u međunarodnim akcijama gašenja požara u Crnoj Gori (2003.) te Makedoniji i Grčkoj (2007.).

Ministar Vukelić u prosincu je najavio kako se sredinom istoga mjeseca očekuje točna istina oko pada dvaju borbenih zrakoplova MiG 21 kod Slunja. Istaknuo je da istraga ide dobro, da su pronađeni svi dijelovi, te da je bitno da se rekonstruira sama vježba i da se ekspertizom utvrdi što je uzrok pada.

Hrvatska će u iduće dvije godine u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF) slati do 350 pripadnika OS-a, 30 više nego do sada, odlučio je 10. prosinca Hrvatski sabor. Tu je odluku u skladu s ovogodišnjim ustavnim promjenama potvrdio natpolovičnom, a ne dvotrećinskom većinom kao prije. Hrvatski će vojnici u Afganistanu služiti kao mentori i instruktori tamošnjih sigurnosnih i vojnih snaga te preuzeti vodeću ulogu u školi za vojnu policiju u Kabulu.

U prigodi 12. prosinca, Dana HRZ-a i PZO-a, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović donio je odluke o redovnom i izvanrednom promaknuću za 24 pripadnice i pripadnika OS RH.

Hrvatsko izaslanstvo je 17. prosinca na sastanku u švedskim oružanim snagama potpisalo sa švedskom stranom tehnički sporazum koji regulira hrvatski helikopterski doprinos nordijskoj borbenoj skupini. U okviru koncepta borbenih skupina EU-a ta će borbena skupina, pod švedskim vodstvom, biti u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙