FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projektom IPA 2007 osigurana nova oprema za graničnu policiju

ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - U Ravnateljstvu policije predstavljen je danas projekat IPA 2007 "Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom" (NBMIS) vrijedan 5,25 milijuna eura zahvaljujući kojemu će 25 međunarodnih graničnih prijelaza dobiti novu opremu kao što su mobilni čitači putovnica i mobilni skeneri otisaka prstiju.

Svrha projekta je nadogradnja i proširenje funkcionalnosti postojeće NBMIS aplikacije i razvoj mobilne aplikacije prema zahtjevima granične policije za kontrolu putnika, putnih isprava i roba u vlakovima, brodovima i pomorskim lukama. Osim financijske pomoći Europske unije, za opremanje graničnih prijelaza iz državnog je proračuna izdvojeno 24 milijuna kuna.

Voditelj sekcije za politiku, ekonomiju i informiranje Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi rekao je da je EU za projekt osigurala tri četvrtine sredstava. Podsjetio je da je u zajedničkom interesu učinkovitiji nadzor vanjskih granica EU-a te da je riječ o obvezi Hrvatske na putu pristupanja EU-u.

Kazao je kako se očekuje da Hrvatska uskoro zatvori Poglavlje 24 u pristupnim pregovorima s EU, ali da i prije toga nastavlja suradnju s Hrvatskom jer vjeruje da će ispuniti svoje obveze. Pozdravio je odluku Hrvatske da poveća broj graničnih policajaca, svjesna teškoća u pomorskoj policiji i na jugu zemlje.

Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ulaganje Marija Tufekčić istaknula je da su u projektu IPA 2007 ostvareni izvanredni rezultati, odnosno je da su ugovorena 73 projekta vrijedna 42 milijuna eura. Najveći ugovor je upravo treća faza projekta upravljanja granicom koji će pridonijeti smanjivanju prekograničnog kriminala, što će značiti i manje kriminala na hrvatskim ulicama i u gradovima i veću sigurnost građana, ustvrdila je.

Državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić izrazio je očekivanje da će Hrvatska za Poglavlje 24 dobiti pozitivnu ocjenu, ocjenivši da je MUP zajedno s Delegacijom EK s projektom upravljanja državnom granicom napravio dobar posao.

Ukupno 36 graničnih prijelaza bit će opremljeno u skladu s europskim standardima, a to će pridonijeti učinkovitijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, zaštiti granica i sprječavanju trgovine ljudima, kazao je Buconjić ustvrdivši da su učinjeni značajni pomaci u reformi granične policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙