FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo redatelj Petar Veček

ZAGREB, 18. prosinca 2010. (Hina) - Redatelj Petar Veček preminuo je danas u Zagrebu samo nekoliko sati prije premijere predstave "Amateri" u zagrebačkom kazalištu KNAP, doznaje se u tom kazalištu.

Predstavom "Amateri" planirana je proslava 40 godina Večekovog kazališnog rada.

Petar Veček rođen je u Zagrebu 23. lipnja 1942. Diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1971., na kojoj je od 1972. do 1976. bio asistent na odsjeku glume. Od 1976. do 1983. bio je ravnatelj kazališta u Varaždinu, a od 1983. do 1986. ravnatelj zagrebačkoga dramskog kazališta Gavella. Umjetnički direktor dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je 1985. i 1986. godine.

Veček je režirao više od 130 predstava u svim većim hrvatskim kazalištima te u Ljubljani, Sarajevu, Skoplju, Mariboru, Novom Sadu, Beogradu te Rimu i Parizu. Autor je više od 50 kazališnih scenografija. Režirao je nekoliko TV drama i dokumentarnih filmova. Njegove značajnije režije bile su "Pričaj mi o Augusti" Luke Paljetka, Čehovljeve "Galeba" i "Višnjika" , "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera te više Shakespearovih, Brehtovih i Krležinih drama.

Dobio je veći broj nagrada i priznanja među kojima su Vjesnikova nagrada "Dubravko Dujšin", nagrade Sterijinog pozorja za predstave "Gospoda Glembajevi" i "Hrvatski Faust", a osvojio je i Zlatni lovor vijenac za režiju predstave "Anno Domini" na MES-u u Sarajevu i nekoliko nagrada na Gavellinim večerima te nagradu kritičara i teatrologa na međunarodnom festivalu u Verolliju za predstavu "Zmijski slak" .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙