FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod: prosvjetari ostali bez božićnice i naknade za prijevoz

SPLIT, 17. prosinca 2010. (Hina) - Više od 16.000 prosvjetara u slijedećoj će kalendarskoj godini ostati bez božićnice od 1250 kuna i 3000 kuna "cipelarine", što predstavlja težak udarac standardu osnovnoškolskih djelatnika kao najpotplaćenijem dijelu javnih službi, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Neisplatom božićnice zaposlenima u osnovnim školama uštedjet će se 58 milijuna kuna, a smanjenjem sredstava za prijevoz manje od 47 milijuna kuna, tako da će se na osnovnom školstvu ukupno uštedjeti 105 milijuna kuna.

Činjenica je da su krizna vremena, ali u krizi svi ne participiramo isto, kazao je Stipić i dodao da su prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječne plaće zaposlenih u osnovnom školstvu (4.903 kune) u rujnu bile niže skoro 400 kuna od prosječnih plaća u državi (5.291 kuna), a zaostajale su za 1.161 kunu za prosječnim plaćama u upravi i obrani.

S prvim danom sljedeće godine 16.000 prosvjetara ostaje bez 263 kune za prijevoz mjesečno. Taj odbitak nije isti za sve jer čistačica ostaje bez 10 posto plaće, profesor bez šest, a znanstvenik bez četiri posto. Prosvjetari će tako 2011. s tim odbicima dobiti tek 11 plaća, ustvrdio je Stipić.

U okviru kolektivnih pregovora za osnovno školstvo, koji su počeli 15. prosinca, Preporod će zahtijevati da se osnovno školstvo izuzme od restriktivne odredbe o pravu na mjesni prijevoz ili da se kompenzira na drugi način.

Ako se kolektivni pregovori svedu tek na usklađivanje s Temeljnim kolektivnim ugovorom, odnosno na smanjenje pojedinih materijalnih prava, Preporod to neće potpisati, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙