FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

U povodu početka povrata četvrte rate punog iznosa obeštećenja umirovljenicima, predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas poštanske uplatnice umirovljenicima u Domu za odrasle, starije i nemoćne osobe Maksimir, rekavši kako se isplaćuje više od 826 milijuna kuna za više od 140.000 umirovljenika. To je velik novac osiguran u gospodarski iznimno teškoj godini, rekla je Kosor podsjećajući da je do sada umirovljenicima isplaćeno oko 7,5 milijardi kuna obeštećenja. Još 830 milijuna kuna bit će isplaćeno iduće godine, a isto toliko i 2012., dok će posao isplate duga biti dovršen 2013. isplatom preostalih 112 milijuna kuna, poručila je Kosor. Svečanosti su među ostalima nazočili i predstavnici Stranke umirovljenika i Matice umirovljenika Hrvatske koji su, kako je podsjetila Kosor, zajedno s predstavnicima Vlade nedavno potpisali sporazum o osnivanju vijeća umirovljenika. To će biti, kako je rekla, savjetodavno tijelo za koje očekuje da će raditi na promišljanju umirovljeničke politike u budućnosti. Predstavnici umirovljenika zahvalili su se premijerki zamolivši je da, iako je gospodarska situacija teška, vodi računa o njima, a članovi folklorne i plesne skupine organizirali su prigodni kulturno-umjetnički program.

ZAGREB

U ponedjeljak, 20. prosinca počinje isplata doplatka za djecu za studeni 2010., priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će dobiti 211.625 korisnika za 396.115 djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu iznosi 144.606.360 kuna.

ZAGREB

Dvodnevni stručni skup "Unaprijeđenje suradnje na lokalnim razinama - obiteljski centri i crkvena savjetovališta u Hrvatskoj", koji je organiziran u suradnji Hrvatskog Caritasa, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti počeo je jutros u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Podsjetivši na Nacionalni susret obitelji koji se održava sljedeće godine u svibnju kad će i Sveti Otac Benedikt XVI. posjetiti Hrvatsku, predsjednik Hrvatskoga Caritasa i varaždinski biskup Josip Mrzljak je istaknuo kako je dostojanstvo pojedinca i obitelji u središtu Crkve. Dobrodošlim je ocijenio održavanje današnjeg skupa o suradnji crkvenih obiteljskih savjetovališta i državnih obiteljskih centara. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina istaknuo je kako je obitelj istodobno prvo i trajno mjesto odgoja i duhovnog rasta pojedinca ali cijeloga naroda. "Obitelj je duhovno rodoslovlje pojedine osobe i žarište civilizacije", rekao je, dodavši kako u skrbi za očuvanje obiteljskih vrijednosti vidi prostor za suradnju obiteljskih centara i crkvenih obiteljskih savjetovališta. Državni tajnik za obitelj u Ministarstvu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić napomenuo je kako je do sada osnovano 17 obiteljskih centara u središtima hrvatskih županija. Dodao je kako centri još nisu otvoreni u Slavonskom Brodu, Osijeku, Čakovcu i Zagrebačkoj županiji

ZAGREB

Ministar kulture Božo Biškupić uputio je u povodu smrti povjesničara umjetnosti Juraja Baldanija njegovoj obitelji izraze duboke sućuti. Sa izrazima žaljenja i tuge ostajemo u jakim sjećanjima na njegov živi i rijetko plodonosni prinos kulturi u zadnjih više od pedeset godina, navodi ministar te napominje kako su jasnoća kontinuiteta i širina te iznimno bogatstvo djelovanja, povjesničara umjetnosti, novinara, likovnog kritičara i književnika Juraja Baldanija, trajna ostavština njegova predanog pregalaštva u tolikim područjima kulture. "Sustavan u objavljivanju likovnih kritika, autor izbora i postava niza izložaba likovnih umjetnika, s posebnim osjećajem za izvorno i naivno, za tradicijsku baštinu svojega zavičaja Zrenjanina i Vojvodine, vlastitih duhovnih i kulturnih korijena, autor tolikih monografija o likovnim umjetnicima, i zauzeti promotor i pokretač niza aktivnosti pa i samoga djelovanja Društva naivnih umjetnika Hrvatske i Likovnog društva 'Grupa 69', ostaje nam vrijedni i trajni zapis o njegovim svestranim ostvarenjima", kaže ministar u tekstu sućuti.

ZAGREB

Predstava "Duh" američke dramatičarke Margaret Edson, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca, priča o sveučilišnoj profesorici koja suočena s dijagnozom neizlječive bolesti propituje pitanje vlastite smrtnosti, premijerno će se izvesti večeras u kazalištu "Gavella". Svoju prvu dramu Margaret Edson napisala je potaknuta iskustvom rada u bolnici na odjelu oboljelih od neizlječivih bolesti. Tekst je praizveden 1995. u Kaliforniji, a tri godine kasnije premijeru je imao u New Yorku, nakon čega je autorica dobila Pulitzerovu nagradu. Drama "Duh" na mnogo je mjesta ironičan, često i humoran tekst koji sukob "tijelo-duh" dovodi do ekstrema, stoji u najavi predstave. Kako je njemački redatelj Claus Peymann rekao, kazalište je mjesto koje slavi Dobro, Istinito i Lijepo, a vjerujemo da će glumci kazališta "Gavella" u "Duhu" prikazati i pokazati kako još ima dobrote, istine i ljepote, dodaje se. Glavna junakinja komada, Vivian Bearing koju glumi Anja Šovagović Despot, sveučilišna je profesorica čija su specijalnost soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno bavi i smrću. Nakon što dobije dijagnozu, sve što joj je dotad davalo sigurnost, sada pokazuje svoju nemoć. U predstavi glume još Dražen Kuhn, Sven Šestak, Perica Martinović, Ingeborg Appelt, Dragoljub Lazarov, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Ana Majhenić, Mirna Medaković i Damir Klarić. Tekst je preveo Tomislav Kuzmanović, scenografiju potpisuje sam redatelj, a kostimografiju Leo Kulaš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙