FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA: prijedlog SDP BiH za koaliciju prihvatljiv, sa što više hrvatskih stranaka

SARAJEVO, 16. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u četvrtak kako je za njegovu stranku prihvatljiva koalicijska platforma što ju je ponudila Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), no smatra da u tu koaliciju treba uključiti što više stranaka, posebice hrvatskih.

"Platforma nam se čini prihvatljivom i stoga što je otvorena i za druge stranke, a one trebaju biti i potpisnice, posebice iz hrvatskog političkog tijela", izjavio je Tihić novinarima u Zenici nakon sjednice glavnog odbora SDA.

Istaknuo je kako je SDP-ov dokument uzeo u obzir bitna stajališta hrvatskih stranaka, primjerice zahtjev za neizravan izbor članova predsjedništva BiH.

SDP je u utorak odlučio ponuditi koalicijsku platformu SDA, Hrvatskoj stranci prava (HSP) i Narodnoj stranci "Radom za boljitak" (NSRzB).

Ta je odluka razbjesnila čelnike HDZ BiH i HDZ 1990., a Dragan Čović je zaprijetio i blokiranjem vlasti u BiH uspostavi li se vladajuća koalicija iz koje će biti isključena dva HDZ-a.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija takve je prijetnje u četvrtak osudio te pozvao HDZ BiH da, ako je u stanju, sastavi koaliciju u kojoj neće biti SDP-a. Kazao je kako SDP takvu vlast sigurno neće blokirati.

Lagumdžija je kazao i to kako SDP i HDZ BiH dijele znatne razlike, no istaknuo je kako je ponuda za koaliranje otvorena HDZ-u 1990.

Tihić je objasnio kako SDA ne želi vidjeti bilo kakve blokade te da žele u koaliciji sve relevantne stranke koje predstavljaju Hrvate.

Istaknuo je kako SDA želi da se u tijelima vlasti u BiH osigura puna ravnopravnost hrvatskog naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙