FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH na začelju u regiji po konkurentnosti gospodarstva

SARAJEVO, 16. prosinca 2010. (Hina) - Bosna i Hercegovina i dalje zaostaje za regijom kad je riječ o konkurentnosti gospodarstva i prilikama koje pruža mogućim stranim ulagačima, upozorio je u četvrtak voditelj ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli.

Sudjelujući u Sarajevu na predstavljanju izvješća Svjetske banke o ulaganju 2010. godine, Mantovanelli je podsjetio kako je od 183 države obuhvaćene tim istraživanjem BiH završila na 110 mjestu.

Izvješće Svjetskoga gospodarskog foruma o konkurentnosti u svijetu od 2010. do 2011. svrstalo je pak BiH na 102. mjesto među 139 država u kojima su provedena istraživanja.

Najbolja je među državama u regiji Slovenija - koja je na 37. mjestu, slijedi je Crna Gora na 62. mjestu te Hrvatska na 72. mjestu. Makedonija je na 84. mjestu, a Srbija na 93.

Manovanelli je upozorio kako su slični pokazatelji kao i ove godine za BiH vrijedili i u prošlom razdoblju.

Izvješća posebice upozoravaju na otežan pristup financiranju, nepovoljne porezne stope, neučinkovitu birokraciju te korupciju.

"U proteklim godinama nije bilo znatnijeg napretka ni u jednom od tih područja, a iznimka je samo napredak u registraciji imovine", rekao je dužnosnik Svjetske banke u BiH.

Postupak registracije zemljišta u BiH skraćen je s prosječnih 84 dana na 34 dana, što je rezultat nastojanja da se poboljša rad sudova te ulaganja u informatizaciju zemljišno-knjižnih ureda.

Kao temeljnu preporuku vlastima BiH za poboljšanje poslovanja, Mantovanelli je istaknuo potrebu da se smanje troškovi i skrati vrijeme potrebno za registraciju tvrtaka te da se smanje troškovi i pojednostavi postupak dodjele građevinskog zemljišta.

Najavio je kako će Svjetska banka u BiH u sljedećem razdoblju posebnu pozornost usmjeriti prema analizi stanja u elektroenergetici i šumarstvu kako bi se tu potaknula nova ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙