FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader se nije izjasnio o izručenju, iduće saslušanje 27. prosinca (dulje)

SALZBURG, 16. prosinca 2010. (Hina) - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nije se još izjasnio želi li biti izručen Hrvatskoj ili ne, a iduće saslušanje planirano je za 27. prosinca, izjavila je u četvrtak u Salzburgu glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu, državna odvjetnica Barbara Feichtinger.

Sanader ostaje u pritvoru u Salzburgu do 27. prosinca, ukoliko prije toga ne izjavi da pristaje na izručenje Hrvatskoj ili ukoliko austrijsko pravosuđe ne pokrene postupak zbog prijave o pranju novca, rekla je Feichtinger.

Sanader se do četvrtka nije izjasnio o hrvatskom zahtjevu za izručenjem i novo saslušanje je zakazano za 27. prosinca, do kada mu je određen pritvor. On može i prije toga izjaviti da želi biti izručen u Hrvatsku, a u tom slučaju odmah će se pokrenuti postupak izručenja putem austrijskog ministarstva pravosuđa. To bi znatno pojednostavilo postupak, koji bi se onda mogao okončati za dva do tri tjedna, pojasnila je Feichtinger.

Druga moguća varijanta postupka bila bi kad bi se Sanader izjasnio protiv izručenja. U tom slučaju o izručenju odlučuje nadležni austrijski sud, a postupak bi bio znatno dulji jer uključuje postupak pred sudom, zatim sudsku odluku na koju se Sanader može žaliti te nakon toga još i odluku više sudske instance.

Državna odvjetnica Feichtinger naglasila je da još ne postoje nikakve naznake da bi Sanader mogao pristati na izručenje.

U slučaju Sanader pojavio se novi moment, izvijestila je novinare Feichtinger, a to je prijava jedne banke iz Innsbrucka o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno odvjetništvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak izručenja, odnosno, za austrijsko pravosuđe on bi postao prioritetan.

Državna odvjetnica Feichtinger izjavila je da ne raspolaže informacijama o mogućoj namjeri koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva da ispita Sanadera u slučaju Hypo Alpe Adria banke, za koji u austrijskoj javnosti vlada veliko zanimanje. Osim toga, prema njezinim riječima, u slučaju Hypo nadležnost bi bila kod državnog odvjetništva u Klagenfurtu.

Državnom odvjetništvu u Salzburgu nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje jamčevine. Puštanje uz jamčevinu međutim u ovom trenutku nije vjerojatno, smatra Feichtinger, jer kod Sanadera postoji mogućnost skrivanja činjenica, odnosno utjecaja na svjedoke, za što nije predviđeno puštanje uz jamčevinu.

Sanadera se u Hrvatskoj, prema informacijama austrijskog pravosuđa, tereti da je zajedno s drugim počiniteljima pronevjerio državni novac u iznosu od najmanje šest milijuna eura. Osim toga, tereti ga se za zloporabu položaja i za stvaranje zločinačke organizacije.

Sanader ustraje na tvrdnji da se nije nalazio u bijegu te da je bio u kontaktu s hrvatskim vlastima u namjeri da se vrati u Hrvatsku te da želi surađivati s hrvatskim vlastima, izjavila je Feichtinger. Osim toga, prema njezinim riječima, Sanader tvrdi da je nalog za uhićenje protiv njega politički motiviran, odnosno da ga se time želi spriječiti u daljnjoj političkoj karijeri.

Izručenje Hrvatskoj ne bi bilo moguće kad bi optužnica protiv Sanadera bila politički motivirana, primjerice kad bi Sanader bio optužen za izdaju, jer u tom slučaju Austrija ne može nikoga izručiti drugoj državi. Međutim, zasad ne postoje naznake političkog progona, naglasila je Feichtinger.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙