FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Facebook i ostale društvene mreže "krivci" su za jednu petinu razvoda braka u Sjedinjenim Državama, rekao je predsjednik Američke akademije obiteljskih odvjetnika (AAML) u New Yorku Allan Mantel. "Nije došlo do porasta slučajeva bračne nevjere nego Facebook, MySpace ili Twitter omogućuju ljudima da lakše dokažu nevjeru svog partnera", rekao je on. AAML je u svom istraživanju otkrio da od nevjera dokazanih komunikacijom na internetu 66 posto otpada na Facebook, 15 na Myspace, 5 na Twitter a ostatak na manje poznate društvene mreže.

WASHINGTON - Američki tjednik Time izabrao je suosnivača i glavnog direktora Facebooka, Marka Zuckerberga za Osobu godine 2010., ocijenivši da je on najviše utjecao na zbivanja u proteklih 12 mjeseci. O Zuckerbergu, 26-godišnjem milijarderu i usponu Facebooka, ove je godine snimljen i film The Social Network, koji je među kandidatima za Oscara. U anketi čitatelja Timea, za najutjecajniju osobu 2010. izabran je osnivač 'zviždačke' web stranice WikiLeaks, Julian Assange. Osobu godine Time proglašava od 20-ih, objavljujući njezinu fotografiju na naslovnici lista. Izvršni direktor Timea Richard Stengel, rekao je da je Zuckerbergov Facebook "preobrazio način našeg svakodnevnog života". Zuckerberg je postao suosnivač Facebooka 2004., kao student na Harvardu. Ta društvene mreža sada ima više od 500 milijuna korisnika diljem svijeta i zapošljava više od 1,700 ljudi.

WASHINGTON - Vrsta japanskog lososa, za koju se smatralo da je izumrla prije 70 godina, pronađena je u jezeru udaljenu 500 kilometara od svog prirodnog staništa, objavio je japanski ihtiolog Tetsuji Nakabo sa sveučilišta u Kyotu. Nemigratorni jezerski losos, koji se naziva "kokanee" na engleskom ili "kunimasu" na japanskom, smatrao se izumrlim od 1940., kad je izgradnja hidroelektrane zakiselila jedino jezero u kojem je živio, u sjevernoj pokrajini Akiti. Prije toga je 100.000 komada lososove ikre prebačeno u jezero Saiko, 500 km južnije, ali se vjerovalo da to poribljavanje nije uspjelo. Prof. Nakabo kazao je da je njegov tim našao "kunimasua" u jezeru Saiko pokraj planine Fuji i vjeruje kako je populacija dovoljno velika da osigura održanje vrste. Izrazio je nadu da ribolovci neće loviti tu vrstu te objavio fotografije i videosnimke lososa koji je tamnomaslinaste boje s crnim točkama na leđima, a naraste do 30 cm. Lososi, koji žive u jezerima i rijekama što utječu u jezera, narastu manji od svojih poznatijih rođaka koji se sele u more. "Kunimasu" je i dalje na popisu nestalih vrsta japanskog ministarstva zaštite okoliša.

LJUBLJANA - Uoči glasovanja o mirovinskoj reformi, koja za tri godine produžuje dobnu granica za umirovljenje, slovenski parlamentarci primili su prijeteću novogodišnju čestitku sa željama da ih u 2011. snađe "siromaštvo, bolest i smrt", otkrio je u srijedu predsjednik jedne od parlamentarnih stranaka. Svi su zastupnici primili čestitku lokalnog dužnosnika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS). Reforma "umirovljenicima poručuje da što prije umru" jer opterećuju mirovinske fondove, napisao je Edvard Kupčič, predsjednik općinskog odbora DESUS-a iz mjesta Svetog Andraža. Budu li glasovali za reformu, Kupčič zastupnicima može uzvratiti istim željama u Novoj godini, a to su "sve najgore želje, uključivo siromaštvo i smrt", napisao je. Unatoč mračnim željama zastupnici su prihvatili mirovinsku reformu koja za tri godine produžuje dobnu granica za umirovljenje i uvodi nov način obračuna mirovina. Iako je DESUS članica vladajuće koalicije, njegovi su zastupnici glasovali protiv reforme.

STOCKHOLM - Neispavane osobe nisu samo manje privlačne, nego su i lošija zdravlja od onih odmornih, objavili su švedski znanstvenici, prenosi BBC. Znanstvenici sa stockholmskog instituta Carolinska u istraživanje su uključili dobrovoljce kojima su prvu noć dopustili osmosatni san, nakon čega su ih fotografirali, a poslije iduće noći, nakon otprilike 30 sati nespavanja fotografirali su ih ponovno. Ustanovljeno je da neispavanost rezultira fiziološkim promjenama u organizmu, što se vrlo brzo odražava na licu pojedinca. Neispavanost utječe na imunitet te povećava opasnost od infekcija, povišene razine šećera u krvi i povećanja krvnoga pritiska. Dr. John Axelsson s Odjela za klinička neuroznanstvena istraživanja na institutu Carolinska podsjetio i na posljedice nespavanja kod osoba koji rade noćne smjene - već u dobi od 35 godina kod mnogih se zamjećuje razvoj ateroskleroze. Privlačno lice znak je dobra zdravlja, objasnio je Axelsson, dodajući kako ono za sobom povlači i seksualnu privlačnost, potencijalni izbor partnera i pomisao na prijenos dobrih genetskih predispozicija. "Ako želite izgledati zdravije i privlačnije bolje je da se dobro i kvalitetno naspavate nego da pribjegavate raznim kozmetičkim sredstvima", rekao je. Autori istraživanja rezultate su objavili u časopisu "British Medical Journal", nadajući se da će oni biti od koristi liječnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙