FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostarski "Aluminij" upozorio da je zbog željezničke blokade pred kolapsom

MOSTAR, 15. prosinca 2010. (Hina) - Direktor mostarskog "Aluminija" Ivo Bradvica poslao je u srijedu Vladi i Željeznicama Federacije BiH dramatično upozorenje da je ta tvrtka pred kolapsom zbog blokade željezničkog prometa u BiH i nemogućnosti da dopremi sirovinu iz pločanske luke, priopćio je "Aluminij".

"Beskompromisno tražimo konkretnu i žurnu reakciju jer ovo stanje za nas znači neizvjesno iščekivanje vikenda s kojim ćemo potrošiti ukupne zalihe smole, petrolkoksa i glinice, bez kojih 'Aluminij' prestaje raditi", navodi u otvorenom pismu poslanom Vladi Federacije BiH, MUP-u i upravi Željeznica BiH obnašatelj dužnosti direktora te tvrtke Ivo Bradvica.

Iz "Aluminija" navode da svaki dan imaju gubitke od više desetaka tisuća eura jer su brodovi sa sirovinama u pločanskoj luci.

"Od Vlade FBiH tražimo žurno razbijanje blokade i omogućavanje prometovanja vlakovima za 'Aluminij' d.d. Mostar kako bismo dobili prijeko potrebnu sirovinu, bez koje naših 900 radnika već za vikend ostaje bez posla, a u slučaju zaustavljanja našega pogona elektrolize u ovako kratkom vremenu to nije privremeno – nego trajno", upozorava uprava "Aluminija" kojoj su se pridružili i predstavnici sindikata te tvrtke.

Željeznički promet u Federaciji Bosne i Hercegovine prekinut je u ponedjeljak jer su strojovođe odbili voziti vlakove zbog najave ušteda u Željeznicama Federacije BiH. Strojovođe odbijaju voziti vlakove sami, što je mjera za smanjivanje troškova, te upozoravaju da to ugrožava sigurnost putnika i robe.

U međuvremenu šest je sindikalnih organizacija željezničara najavilo da će početi opći štrajk. Sindikati su proširili popis zahtjeva upućenih upravi te oko 3900 zaposlenika u Željeznicama FBiH traži bolje uvjete rada i protivi se najavljenom snižavanju plaća od deset posto u idućih deset godina. Snižavanjem plaća uprava Željeznica FBiH pokušava otplatiti zajmove podignute radi modernizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙