FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora prijedlogu zakona o državnom uredu za reviziju

ZAGREB, 14. prosinca 2010.(Hina) - Svi su saborski klubovi večeras poduprli prijedlog Zakona o državnom uredu za reviziju kako bi se ustrojstvo i rad revizijskog ureda uskladilo s preporukama Europske unije i izmjenama Ustava RH te osigurala neovisnost revizije i uspostavilo više reda u trošenju javnoga novca.

Klubovi SDP-a i HNS-a predlažu da se do drugog čitanja izmijeni odredba o imenovanju glavnog državnog revizora, odnosno da ga Hrvatski sabor imenuje na temelju javnog natječaja, a ne na prijedlog Odbora za imenovanje.

"To će onemogućiti etiketiranje bilo kojeg kandidata kao pripadnika neke političke opcije", istaknula je Željka Antunović (SDP). Smatra i da jedino takva procedura može omogućiti neovisnost glavnog državnog revizora.

Goran Marić (HDZ) smatra pak da bi mandat revizora trebalo ograničiti na pet do šest godina, umjesto sada predloženih osam godina. Trebalo bi, dodao je, i preciznije definirati uvjete koje moraju zadovoljavati kandidati, u pogledu stručnosti i godina iskustva.

Iz Kluba SDP-a ističu da bi se novim zakonom trebalo spriječiti, kako navode, "ponavljanje nemilih događaja kojima smo svjedoci ovih dana, a koji proizlaze iz nedostatka pozornosti u praćenju javnih financija".

Klub HSS-a zatražio je da se na internetskim stranicama Ureda objavljuju cjelovita, a ne skraćena revizorska izvješća kao dosad. To bi bio, smatraju u HSS-u, jedna od važanih antikorupcijskih aktivnosti.

Zastupnici su večeras podržali i izmjene Zakona o Zakladi "Hrvatska za djecu", a sve informacije o Zakladi moći će se pronaći na web strancama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Iz SDP-a pozdravljaju što će se mogućnosti korištenja Zaklade proširiti na svu djecu u potrebi, što su dosad imala samo djeca iz višečlanih obitelji te na stipendiranje najpotrebitijih srednjoškolaca. Upozoravaju, međutim, da su istodobno sredstva za Zakladu u 2011. smanjena 30 posto i iznosit će 6,2 milijuna kuna.

"Je li opravdano da se s jedne strane proširuje broj korisnika Zaklade, a s druge strane smanjuje ukupni iznos sredstava te povećava administracija", pitala je Marija Lugarić (SDP).

HDZ-ova zastupnica Neda Klarić navela je kako će se novinama u zakonu poboljšati i suradnja sa zdravstvenim, socijalnim i odgojno-obrazovnim ustanovama koje dosad nisu dobivale potporu Zaklade.

Također, tijekom ljeta Zaklada je u program ljetovanja uključila 691 djete i roditelja, odnosno skrbnika u pratnji djece, a u prosincu će započeti provedba programa zimovanja za 200 djece, napomenula je HDZ-ova zastupnica.

Sabor je za večeras završio zasjedanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙