FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija u povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb

ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - U povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) - savjetovališta i skloništa za zlostavljane žene, u Zagrebu je danas počela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Žene protiv nasilja nad ženama - 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja".

"U svom radu uvijek smo se fokusirale na to da iznađemo sve moguće i nemoguće načine da bi se žena trajno izvukla iz nasilne situacije", istaknula je otvarajući konferenciju osnivačica AŽKZ Neva Toelle, dodavši kako je AŽKZ kroz sklonište i savjetovalište pomogla tisuće i tisuće žena i djeca.

Podsjetila je kako je sve počelo 14. prosinca 1990. kada su, kako je rekla, "skvotirale jedan stan u vlasništvu grada Zagreba i u njemu otvorile prvo sklonište za žene na području istočne Europe". Ustvrdila je kako tada nasilje protiv žena nije bilo priznato kao društveni problem, nije postojalo u zakonima, odnosno podvodilo se samo pod prekršaje javnog reda i mira.

"U posljednjih 20 godina dogodilo se punu promjena, no iz perspketive žene koja traži pomoć i danas postoje ogromne prepreke kako bi ona stvarno dobila učinkovitu, brzu i potpunu zaštitu", istaknula je Toelle.

Iako je prije dvije godine budžetsko financiranje autonomnih skloništa označilo podršku autonomiji i načinu rada takvih skloništa, kriteriji po kojima se treba raditi, a koje je propisalo ministarstvo, pokazuju da takva podrška nije bila dugog vijeka, rekla je i pitala hoće li ti kriteriji koji se postavljaju kao uvjet, značiti konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima u Hrvatskoj?

Izrazila je nadu da će konferencija pridonijeti dubinskom razumijevanju rada autonomnih ženskih skloništa te onome što takve projekte čini dragocjenim za društvo i nasušno potrebnim ženama i njihovoj djeci.

Neva Toelle izvijestila je i da su na konferenciji žene iz Islanda, Austrije, Švicarske, Švedske, Engleske, Srbije, Slovenije i svih dijelova Hrvatske, predstavnici svih institucija koje su nadležne za problem nasilja nad ženama.

Rekla je kako su željele "uz podršku feministkinja i feminista iz svijeta potaknuti razmišljanje o onome što su učinile kao dio svjetskog pokreta protiv nasilja nad ženama te doći do zaključaka koji bi bili korisni za budući rad i razvoj pokreta".

Na konferenciji sudjeluju istaknute voditeljice čitavih mreža skloništa iz zemalja sa puno dužim iskustvom nego kod nas, od kojih smo mi učile, kazala je Toelle.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a njegova izaslanica Zrinka Vrabec Mojzeš čestitala je Autonomnoj ženskoj kući Zagreb i istaknula kako su u 20 godina postojanja upravo oni, progovorivši otvoreno o problemu nasilja u obitelji, promijenile svijest i klimu prema toj zastrašujućoj pojavi.

Vrabec Mojzeš rekla je kako se "u Hrvatskoj svakih 15 minuta zlostavlja jedna žena, te da podatci govore da iako se broj ubojstava iz godine u godinu u Hrvatskoj smanjuje, taj pozitivni trend na žalost ne slijede ubojstva u obitelji, a među ubijenima i opet su u velikoj većini žene. Zbog nefunkcioniranja sustava i sporosti pravosuđa, tisuće žena koje su godinama izložene zlostavljanju od svojih partnera, često su kao žrtve tijekom istražnih postupaka i u sudskom procesu izjednačene u krivnji s nasilnikom, s kojim su prisiljene nastaviti živjeti, obično zajedno sa svojom traumatiziranom djecom", rekla je Vrabec Mojzeš. Poručila je kako Predsjednik izražava nadu da će se pronaći formula za stabilan model njihova financiranja.

Veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj David Blunt istaknuo je kako rade izvrstav posao, jer ovo čime se bave je zaista važno. Istaknuo je kako ih podupiru jer podržavaju rodnu ravnopravnost i srječavanje nasilja u obitelji.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik čestitala je AŽKZ i rekla kako joj je bila čast surađivati s njima. Rekla je kako je nedopustivo da se smanjuju sredstva za rad skloništima za žrtve nasilja na bilo kojoj razini, jer, kazala je, kada se gledaju ukupna sredstva to je zanemarivo, to nas nikako neće spasiti a može spasiti ljudske živote.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako vjeruje da će konferencija svima biti od velike koristi jer ravnopravnost spolova, zaštita ženskih i ljudskih prava i gromoglasno NE nasilju nad ženama i djecom elementarna je pretpostavka svakog demokratskog društva i pravne države. Istaknuo je da u gradskom proračunu za iduću godinu nisu smanjivali niti će smanjivati novac za rad udruga koje se bave tim poslom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙