FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan izjavio je večeras za Dnevnik Nove TV kako je blokirana imovina Ive Sanadera, te da je Državno odvjetništvo RH još daleko od podizanja optužnice jer, kako je naveo, istragu treba dovršiti, ispitati veliki broj svjedoka, provesti knjigovodstveno vještačenje i tek tada razgovarati o podizanju optužnice. Na pitanje novinara o visini kazne koju se traži, Cvitan je istaknuo kako o zatvorskoj kazni u 'slučaju Sanader' Državno odvjetništvo RH još ništa ne traži. Dodao je kako za kazneno djelo - udruživanje radi počinjenja kaznenih djela organizator može dobiti kaznu maksimalno pet godina, a za zlouporabu položaja do deset godina. "Preuranjeno je sada govoriti o bilo čemu pa i o traženju državnoga odvjetnika ili USKOK- za kaznu od 13 godina", rekao je. Na upit o možebitnu proširenju istrage i na aferu Hypo banka, ravnatelj USKOK-a Cvitan je potvrdio kako vode istragu te ocijenio da su za njih odlučne samo utvrđene činjenice i dokazi kojima će raspolagati, te će sukladno tome donositi odluku. Odgovorajući na novinarsko pitanje može li potvrditi je li bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić otkrio kome je davao novac, Cvitan je naglasio kako "ne može reči tko je što rekao" tijekom USKOK-ove istrage. USKOK istražuje sve ono što smatra da treba istražiti i u slučaju tzv. Sanaderova stranačkog BMW-a, napomenuo je, a na upit hoće li u tom slučaju možda ispitati i premijerku Jadranku Kosor, odgovorio kako ne može govoriti koje će osobe biti ispitane tijekom istrage. "Bit će ispitani oni koji imaju ili moguće imaju saznanja o događajima koji su predmetom istrage," rekao je Cvitan.

ZAGREB - Bivši ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep osumnjičen je za ubojstvo ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od listopada do sredine prosinca 1991. godine, objavilo je danas Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo, koje od suda traži istragu i jednomjesečni pritvor za Merčepa. On je u petak uhićen u svom stanu u Zagrebu te je nakon ispitivanja u policiji i kod istražnog suca, gdje je odbacio sve optužbe, zadržan u dvodnevnom pritvoru. Zbog lošeg zdravstvenog stanja odveden je u zatvorsku bolnicu, a ne u zatvor u Remetincu. Tužiteljstvo Zagrebačkog županijskog suda zatražilo je istragu protiv 58-godišnjeg Merčepa zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja djela. Merčepa se tereti da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gdje se nalazilo skladište, osobno naređivao nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila. Sumnjiči ga se i da je, znajući da njemu podređeni nezakonito uhićuju, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile propustio spriječiti i suzbiti te zločine. Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja. Tomislav Merčep, koji je prije tri godine pretrpio moždani udar, u ponedjeljak bi se pred istražnim sucem trebao očitovati o istražnom zahtjevu tužiteljstva.

ZAGREB - Kvar u dijelu sustava za mjerenje horizontalne vidljivosti do kojeg u noći s četvrka na petak došlo u zagrebačkoj Zračnoj luci saniran je danas, no zbog magle uređaj još nije pušten u rad, doznaje se popodne u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP). Kako, naime, navodi Hrvatska kontrola zračne plovidbe, potrebna kalibraža uređaja nije se mogla provesti jer je za taj postupak potrebna vidljivost od 10 kilometara, koje nema zbog magle u Zračnoj luci Zagreb pa iz sigurnosnih razloga uređaj nije pušten u rad. Čim se stvore uvjeti za kalibražu, uređaj će se pustiti u rad. Zračna luka Zagreb izvijestila je također kako radi kvara uređaja za slijetanje po magli postoje poteškoće u zračnom promet, a glasnogovornica Lidija Capković Martinek istaknula je kako će do uspostave redovitoga zračnog prometa doći kada se podigne magla. Zagrebačka Zračna luka poziva putnike da prije polaska u Zračnu luku provjere status svoga leta, odnosno lete li zrakoplovi na njihova odredišta.

PULA - U pulskom Domu hrvatskih branitelja završen je večeras 16. Sa(n)jam knjige u Istri. U sklopu te kulturne manifestacije danas je u programu "Doručak s autorom" gostovao ovogodišnji dobitnik knjižne nagrade "Kiklop" za životno djelo Slavko Goldstein, predstavljena je knjiga Voje Šiljka "Ulicama lutam ne bih li se sreo" u izdanju zagrebačkog V.B.Z.-a, te knjiga Drage Orlića "Ispovijest jednog kinoamatera u izdanju nakladnika "Antibarbarus". Danas, zadnjeg dana sajma predstavljena je pazinska "Hiža od besid", kuća za pisce o čijem su projektu, njegovoj funkciji, razvoju i budućim planovima govorili Nenad Ušumović, Davor Šišović, Nenad Popović, Iva Ciceran i Magdalena Vodopija. Ovogodišnji sa(n)jam knjige u Istri okupio je više od 250 nakladnika koji su izložiti gotovo 22 tisuće naslova, uglavnom knjige koje su objavljene u posljednje tri godine.

OPATIJA - Državni prvak u kulinarstvu za 2010. godinu je Dean Todorović iz hotela "Zora" u Primoštenu, odluka je prosudbene komisije na danas završenim Danima hrvatskog kulinarstva održanima u Opatiji. Ova manifestacija održana je sedmu godinu za redom. Uz Državno prvestvo kuhara održano je i Državno prvestvo slastičara na kojem je pobijedila Mirjana Kozlina iz hotela "The Regent Esplanade" iz Zagreba te Kamelija kup, natjecanje završenih razreda srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar gdje su prvo mjesto zauzeli učenici srednje škole "Arboretum opeka" iz Vinice. Za naslov prvaka države natjecalo se osmero kuhara a za pobjede u raznim kategorijama kulinarstva tijekom trodnevnog natjecanja borilo se ukupno 50 kuhara. Za najboljeg slastičara natjecalo se desetero natjecatelja a za Kamelija kup se natjecalo 17 škola, najviše do sad. Manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića i Ministarstva turizma a cilj je promidžba domaćih kulinarskih majstora, namirnica iz našeg podneblja te jela hrvatske kulinarske baštine. Želja je popularizirati kuharsku i slastičarsku struku te potvrditi njezinu vrijednost u razvoju turističke ponude naše zemlje. Hrvatski kuharski savez je krajem prošle godine osnovao instituciju Hrvatske kulinarske akademije čije će članstvo činiti samo najistaknutiji pripadnici kuharske i slastičarske struke. Tijekom ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva imenovano je prvih 22 kulinarskih akademika.

GOSPIĆ - Na širem području Korenice i Plitvičkih jezera pada gust snijeg. Na kolnicima mjestimice ima poledice, a preko prijevoja i ugažena snijega. Od 14,30 sati na svim državnim cestama toga područja na snazi su zimski uvjeti vožnje. U Korenici je zastalo nekoliko tegljača i kamiona s prikolicama koji ne smiju prometovati. Zimski uvjeti na snazi su i na širem području Otočca te u zaleđu Senja. U Gospiću povremeno pada zrnati snijeg i kiša koja se ledi na tlu. Zimska služba je u trećem stupnju pripravnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙