FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW DELHI, 12. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Indijska je vlada odlučila od 1. siječnja uključiti pet država članica ASEAN-a (Savez zemalja jugoistočne Azije) u krug zemalja čijim je državljanima olakšano dobivanje vize za ulazak u Indiju. Građanima Kambodže, Filipina, Vijetnama, Laosa i Mianmara Indija bit će olakšano dobivanje vize za ulazak u zemlju kako bi se privuklo hodočasnike koji posjećuju budistička svetišta, izvijestila je indijska agencija PTI pozivajući se na izvore u indijskom ministarstvu turizma.

DUBAI - U Ujedinjenim Arapskim Emiratima za javnost je otvoren jedini kršćanski povijesni spomenik na njihovu teritoriju, samostan iz 7. stoljeća poslije Krista, piše u nedjelju mjesni tisak. Ostatci samostana koji je pripadao Nestorijanskoj crkvi (istočna asirska), sagrađenog oko 600. g., pronađeni su 1992. na otoku Sir Bani Yasu, u emiratu Abu Dhabiju. Samostan se smatra "jedinim predislamskim kršćanskim spomenikom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", po pisanju lista The National iz Abu Dhabija.

WASHINGTON - Ratna zastava nesretnog bataljuna Georgea Armstronga Custera uništenog u bitci kod Little Bighorna postigla je cijenu od 2,2 milijuna dolara na aukciji u New Yorku. Iskidanu, krvlju zamrljanu zastavu kupio je privatni kolekcionar u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku. Prodana zastava jedina je koju su nosili Custerovi vojnici koja nije uništena ili zarobljena od strane američkih indijanaca koji su nadvladali američke vojnike u bitci na prostoru današnje savezne države Montana. Do bitke koja se dogodila u srpnju 1881. došlo je u okviru "indijanskih ratova" u kojima se vojska SAD-a sukobila s domorodačkim stanovništvom koje je pokušavalo zadržati svoja područja. Ratnici savezničkih indijanskih plemena vođeni Ludim Konjem nadvladali su Custera i njegove ljude i ubili 258 pripadnika vojske SAD-a, Custera i sve ljude pod njegovim neposrednim zapovjedništvom.

BERLIN - Godina 2010. najtoplija je godina u svijetu od 1880., piše njemački dnevnik Taggespiegel. Najviše temperatura zabilježena je u svibnju u Pakistanu a iznosila je 53,3 stupnja, dok su gradovi Los Angeles i Moskva zabilježili ljetos rekordnih 45 i 37,8 stupnjeva, prenosi list podatke znanstvenika u Muenchenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙