FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana akademija u povodu božićnog Ustava i Dana ljudskih prava

ZAGREB, 10. prosinca 2010.(Hina) - Svečanom akademijom u Hrvatskom saboru danas je svečano obilježena 20. obljetnica 'božićnog Ustava RH' i Dan ljudskih prava.

"Dan ljudskih prava za nas je danas poseban jer naša zemlja ove godine slavi svoj Ustav - najvažniji dokument o ustrojstvu države i ljudskim pravima u pravno-političkoj povijesti hrvatskog naroda", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić otvarajući svečanu akademiju u Hrvatskom saboru.

"Svečana akdemija upriličena je kao izraz poštovanja koji ukazujemo našem Ustavu, europskoj Konvenciji i Općoj dekalaraciji o ljudskim pravima, ali i kao znak naše privrženosti slobodi pojednica i zaštiti temljenih prava u demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava", naglasio je.

Svečanosti u Saboru nazočili su predstavnici hrvatske političke, sudbene, crkvene i društvene vlasti te predstavnici diplomatskog zbora.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava Vladimir Šeks podsjetio je na "važno i odlučujuće" vrijeme kada je donesen prvi Ustav RH i kada je dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, koga se sjećamo "s ponosom i pijetetom", predstavio zastupnicima polazišta i načela za izradbu Ustava.

"Hrvatski Ustav nije zamišljen kao formalni utopijski, apstrakti tekst izvan prostora i vremena već stvarni i relani Ustav, koji će jamčenjem ljudskih i građanskih prava te vladavine zakona, a ne ljudi i ideja postati temeljnim i trajnim vrijednostnim dokumentom svih građana", rekao je Šeks.

"Božićni Ustav temelj je državnosti Republike Hrvatske, ali i dio zajedničkog europskog ustavnog nasljeđa koje počiva na univerzalnim vrijednostima kršćanske civilizacije. Ostvarivanjem vrjednota zapisanih u Ustavu mi osiguravamo njegovu legitimnost", kazao je Šeks i naglasio kako hrvatskom Ustavu želi samo jedno - puno i istinsko ostvarenje.

Predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec osvrnula se na europsku Konvenciju o ljudskih pravima i praksu europskog suda, koja je u proteklih 50 godina obuhvatila 12.000 presuda i od Konvencije stvorila dinamičan i suvremen dokument, koji se može primjeniti na aktualne društvene probleme kao što su primjerice ubojstvo iz milosrđa, trgovanje ljudima i ljudskim organima, ropstvo, nasilje u obitelji, osticanje religijskih simbola u školama, zaštita novinarskih izvora i sl.

"Neprijeporna je činjenica da je Konvencija postigla ono što dosad nije postigao ni jedan drugi međunarodni instrument zaštite ljudskih prava u svijetu - pod jurisdikcijom europskog suda danas je 47 država, a pod njegovom zaštitom 815 milijuna Europljana", kazala je Omejec zaključivši kako svečano obilježavanje 60. rođendana Konvencije na Dan ljudskih prava ima veliko simboličko značenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙