FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO nagradio Željka Rohatinskog, Božu Novaka, fra Bonaventuru Dudu i Hrvoja Šlabeka

ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski dobitnik je nagrade "Miko Tripalo" Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) koja mu je danas, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, dodijeljena u zagrebačkom HNK za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

U obrazloženju odluke stoji da o odlukama guvernera ovise sudbine većine građana, neovisno o tome jesu li nositelji kredita, štediše ili obični potrošači. "Tvrdu i odlučnu obranu stabilnog tečaja kune većina građana doživljava kao obranu od opasnosti da se klizanjem kune njihovi krediti pretvore u noćnu moru", ističe HHO i dodaje kako HNB svojim odlukama pokazuje da su institucije tu da služe građanima.

Nagrada koja nosi ime hrvatskog političara i jednog od utemeljitelja HHO-a Mike Tripala dodjeljuje se državnim dužnosnicima i političarima za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Za životno djelo nagrada je dodijeljena doajenu hrvatskoga novinarstva i njegovu kroničaru Boži Novaku kao promicatelju ideje ljudskih prava u novinarstvu.

Za unaprjeđenje međureligijskoga dijaloga i vjerske tolerancije nagradu "Mašović-Vincetić-Nikolić" dobio je fra Bonaventura Duda, bibličar, teolog, filozof, skladatelj i pjesnik.

Nagrada "Joško Kulušić" za promicanje ljudskih prava u medijima dodijeljena je novinaru i šefu dopisništva "Večernjeg lista" Hrvoju Šlabeku za doprinos rasvjetljavanju financijsko-poslovnih malverzacija u "Podravci".

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je podnoseći izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj da se u medijima "sve više osjeća cenzura utemeljena na prepoznatljivim ideologijskim obrascima" te da je u mnogim člancima i dalje prisutan govor mržnje. Najnoviji fenomen, dodao je, govori o urbanom rasizmu u Hrvatskoj.

Također je rekao kako je posebno zabrinut "atmosferom javnog linča što se stvorio oko kampanjskih istraga u nizu koruptivnih afera".

Međunacionalni odnosi, rekao je Čičak, razvijaju se u dva različita smjera. Ustvrdio je da je najbolja suradnja između Hrvatske i Srbije ostvarena između policija i državnih odvjetništva, što smatra velikim napretkom u zaštiti ljudskih prava običnih građana od nasilja. No, dodao je, kad je riječ o stvarnim međunacionalnim odnosima, vidljivo je da Srbi i Hrvati različito percipiraju povijest i posljednji rat.

Povratak Srba u Hrvatsku vrlo je težak i nailazi na mnoge zapreke, a međunacionalne odnose, ocijenio je, dodatno će otežati nedavno objavljena presuda bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari, kojemu je Haaški sud izmijenio pravomoćnu presudu i smanjio mu kaznu sa 17 na 10 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙