FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi na najvišoj razini od kraja listopada

ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas je, šesti dan zaredom nastavljeno pozitivno raspoloženje među ulagačima, koji se u očekivanju potencijalnog vraćanja dijela novca od očekivane prodaje dionica Ine na tržište pozicioniraju u najlikvidnija izdanja.

Crobex indeks u 12,00 sati bio je u plusu 0,37 posto, na 1.889 bodova, na najvišoj razini od 28. listopada, kada je iznosio 1.893 boda.

Za toliko je ojačao i Crobex10, dosegnuvši 1.002 boda, najvišu razinu od 27. listopada, kada je iznosio 1.004 boda.

Redovni promet dionicama iznosi 9,5 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„Uz tehničko odbijanje Crobexa s najnižih razina od srpnja lani, za pozitivno raspoloženje na domaćoj burzi već šesti dan zaredom zaslužno je i potencijalno prelijevanje dijela likvidnosti od očekivane prodaje dionica Ine u ostala najlikvidnija izdanja“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Budući MOL želi steći 8 posto dionica Ine, nudeći pritom cijenu od 2.800 kuna po dionici, riječ je o ukupno 2,2 milijarde kuna svježeg novca.

„Pretpostavimo li da će se na tržište vratiti i najmanji dio novca od prodaje dionica Ine, dakle manje od pet posto, to bi značilo ekstra likvidnost od otprilike 100 milijuna kuna. Na izrazito plitkom tržištu kao što je domaće, takav iznos znatno će ojačati potražnju stranu. Upravo zbog toga dio investitora odlučio se pozicionirati i prije očekivanog vala ulaganja u ostale blue-chip dionice“, ocjenjuje Balgač.

Milijunski promet ostvaren je zasad jedino dionicom HT-a, u visini od 2,7 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,16 posto, na 273 kune.

Nadomak milijunskog prometa, s više od 800.000 kuna, nalaze se dionice IGH i Ericssona Nikole Tesle. Pritom je dionica IGH ojačala više od 5 posto, na 1.449 kuna, a Ericssona Nikole Tesle 0,88 posto, na 1.320 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima je dionica Luke Ploče. Nakon što je jutros dosegnula 1.900 kuna, završila je u pozitivnoj blokadi, a sada se njome trguje po 1.750 kuna, što je 15 posto više nego jučer.

Inače, Nadzorni odbor te tvrtke na svojoj sjednici u srijedu usvojio je prijedlog o održavanju Izvanredne skupštine dioničara 31. siječnja iduće godine, na kojoj bi se, među ostalim, odlučivalo o dokapitalizaciji.

Predlaže se povećanje temeljnog kapitala Luke Ploče sa 89 milijuna kuna za najviše 132 milijuna kuna, i to izdavanjem novih 330.000 redovnih dionica na ime, po nominalnoj cijeni od 400 kuna. Pravo upisa u prvom krugu imali bi postojeći dioničari Luke Ploče koji na dan donošenja odluke o dokapitalizaciji imaju status dioničara.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙