FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera Ivu Sanadera, a nakon što mu je Sabor ukinuo imunitet, od policije zatražio da ga uhiti i od suda zatražio određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je večeras Državno odvjetništvo. O tom zahtjevu večeras bi trebao odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. U priopćenju se navodi kako je te radnje bilo potrebno poduzeti kako bi u slučaju bijega osumnjičenika, što je vjerojatno u ovom slučaju, mogla biti raspisana međunarodna tjeralica i nakon toga biti podnesen nalog za ekstradiciju osumnjičenika zemlji u kojoj bude uhićen. USKOK ističe da je zatražio istražni zatvor i odobrenje za uhićenje s obzirom da se tek nakon davanja odobrenja za uhićenje, zastupnik u Hrvatskom saboru ili druga osoba koja ima imunitet može uhititi. Hrvatski sabor je traženo odobrenje dao danas u 17 sati i tek je nakon toga postalo pravno moguće uhititi osobu koja je imala imunitet, priopćio je USKOK. Naglašava da je odmah po primitku pisanog odobrenja Hrvatskog sabora, zatražio od policije postupanje u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku prema kojem je policija ovlaštena uhititi osobu za koju postoje osnove sumnje da je počinila kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, za koje je propisana kazna zatvora tri ili više godina, kad postoji neki od razloga za određivanje istražnog zatvora. USKOK je kao netočne odbacio tvrdnje da policija i državno odvjetništvo nisu poduzeli sve mjere koje su trebali poduzeti. Navodi da prema Ustavu zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskoga sabora.

ZAGREB - Robert Ježić, vlasnik Dioki Grupe i riječkog dnevnika Novog lista, uhićen je večeras oko 18 sati u Zagrebu u Kaptol centru, neslužbeno se doznaje. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je da je riječ o USKOK-ovom predmetu pa ne može govoriti o tom slučaju, dok se u USKOK ništa nije moglo doznati. Ježić je, prema nepotvrđenim informacijama koje prenose mediji, navodno uhićen u Kaptol centru dok je u društvu pio kavu. On je navodno četvrtoosumnjičeni zbog slučaja nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem. U tom slučaju, neslužbeno se doznaje, još su osumnjičeni bivši premijer Ivo Sanader, koji je danas otišao iz Hrvatske, Ivan Mrljak iz HEP-ovog društva "Opskrba" i bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak. Sanadera, kojem je danas ukinut zastupnički imunitet, navodno se još tereti zbog izvlačenja novca iz ministarstava i državnih poduzeća preko agencije Fimi-media. Bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti, vidljivo je to iz DORH-ova zahtjeva za kaznenim progonom kojeg je Mandatno imunitetno povjerenstvo poslijepodne jednoglasno odobrilo nakon čega je Sabor potvrdio tu odluku. Sada je poznato za koja dva kaznena djela se Sanader tereti, no još uvijek se ne zna u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako je policija u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera postupila u skladu sa zakonom te kako je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno. "Apsolutno odbacujem bilo kakve insinuacije i nagađanja da je bilo koja institucija, u ovom slučaju policija propustila bilo što učiniti. Dapače, MUP je postupio prema odredbama zakona", kazala je Kosor u izjavi novinarima koji su je zamolili za komentar zahtjeva za skidanje imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegov odlazak iz zemlje. Kosor je istaknula kako svaki zastupnik u Hrvatskom saboru uživa imunitete i dok se imunitet ne skine na sjednici Sabora to važi za svakog zastupnika, "pa i ovom slučaju", te da se nikoga dok mu se ne skine imunitet ne može zaustaviti. Na upit je li Sabor jutros mogao brže reagirati, Kosor je kazala kako ne zna kada je točno predsjednik Sabora dobio obavijest o pokretanju postupka. "Glavni državni odvjetnik (Mladen) Bajić negdje oko 10,30 sati poslao je pisanu obavijest o pokretanju postupka predsjedniku Josipoviću i meni i na taj način nas također obavijestio", izjavila je Kosor, ponavljajući da ne zna kada je to pismo došlo u Sabor. Napominjući kako pojedinačne slučajeve ne bi niti može komentirati, premijerka je istaknula kako Vlada i ona kao predsjednica Vlade neprekidno potiču neovisnost rada tijela kao što je Državno odvjetništvo.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je jednoglasno potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojom je odobren zahtjev Državnog odvjetništva za lišavanjem slobode te određivanjem pritvora i istražnog zatvora protiv nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. Za odluku MIP-a glasovalo je svih 104 zastupnika koji su se nalazili u sabornici. Svi saborski klubovi koji su sudjelovali u raspravi podržali su odluku MIP-a, a SDP i IDS ocijenili su kako kazneni progon protiv Sanadera treba biti povod Vladi, koja je, tvrde, izgubila legitimitet, da odstupi i da se raspišu prijevremeni izbori. "Vlada je izgubila sav svoj legitimitet, vrijeme je za izbore", poručio je Zoran Milanović (SDP) istaknuvši da će to SDP ponavljati sve dok se nešto po tom pitanju i ne poduzme. Današnja rasprava, uvjeren je, samo je nastavak na temelju SDP-ove inicijative održane rasprave o nepovjerenju predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Naglasivši da je Sanader danas definitivno napustio Hrvatsku, Milanović je upitao tko će odgovarati za taj propust, kao i onaj za učestalo curenje informacija, pa i informacije koja je pogodovala Sanaderu da na vrijeme napusti Hrvatsku. "Vaša mu je policija dopustila da jutros prijeđe granicu", poručio je vladajućima. Damir Kajin (IDS) uvjeren je da je netko organizirao Sanaderov bijeg iz Hrvatske. "Tvrdim da ste ga pustili i da mu je netko iz vlasti organizirao bijeg i zbog toga treba raspustiti vladu i raspisati prijevremene izbore", poručio je.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je večeras vezano uz slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera kako policija surađuje te je u stalnoj koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i da će iskoristiti svaki zakonski instrument pa i raspisivanje međunarodne tjeralice, za osiguranje nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku. Zakonitost rada policije jedno je od temeljnih načela te nije opravdano očekivati da će policija u određenim situacijama postupati protivno zakonskim odredbama, ističu u MUP-u. U vezi brojnih medijskih natpisa i javnih prozivanja policije i čelnika MUP-a zbog činjenice da je Ivo Sanader jutros u 11,10 sati preko graničnog prijelaza Bregana izašao iz Hrvatske u MUP-u ističu da u tom trenutku policija nije imala nikakav zakonski osnov da se Sanaderu ograniče prava zajamčena imunitetom, kao i da mu se zabrani izlazak iz zemlje. Da je kojim slučajem policija u tom trenutku zadržala Sanadera radilo bi se o protupravnom lišenju slobode što predstavlja kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, stoji u priopćenju kojeg je potpisao glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je odlazak bivšeg premijera Ive Sanadera iz Hrvatske u trenutku kada je zatraženo da mu se skine zastupnički imunitet veliki poraz sustava i propust, u prvom redu policije, koji ne smije proći bez odgovornosti. "Netko visokog ranga tko je osumnjičen za korupciju ne bi smio ovako otići iz zemlje. Tu se apsolutno postavlja pitanje odgovornosti", ustvrdio je predsjednik, dodajući kako je vrlo nezgodna činjenica da se, bez obzira na lijepe riječi, visoki dužnosnici koji su bili u vladi nalaze pod sumnjom za korupciju. Na pitanje kakva se poruka šalje Sanaderovim odlaskom Josipović je kazao da ovaj slučaj ne može završiti samo na novinskom tekstu. "Znamo tko se brine o tome da okrivljenik ne pobjegne - u prvom redu policija. U svakom slučaju ovo ne smije proći bez odgovornosti", kazao je Josipović u svom uredu nakon što je na dan borbe protiv korupcije uručio odličja Ruži Tomašić, Dušanu Miljušu i Igoru Rađenoviću. Na novinarsko pitanje znači li to da ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko treba podnijeti ostavku predsjednik je kazao: "ako bude potrebno treba ići i na ostavke pa, rekao bih, i ne samo njegovu". Josipović je kazao da ne želi ulaziti u ocjene je li Sanader kriv ili ne, ali da politika, u prvom redu vlada mora osigurati funkcioniranje sustava. Dodao je i da Sanader nije smio otići iz Hrvatske, tim više što je mjesecima bio na naslovnicama kao mogući uhićenik.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako policija nije imala zakonske osnove zaustaviti bivšeg premijera Ivu Sanadera u prelasku granice te da se ne osjeća krivim zbog njegova odlaska iz zemlje. "Apsolutno ne", kazao je Karamarko novinarima nakon sjednice Vlade na upit osjeća li se krivim zbog Sanaderova odlaska iz zemlje. Karamarko je kazao kako ne smatra da treba dati ostavku kako je kazao predsjednik Republike Ivo Josipovića koji je na pitanje treba li on (Karamarko) dati ostavku, rekao da "ako bude potrebno treba ići i na ostavke, pa rekao bih i ne samo njegovu". "Možda se predsjednik nije najbolje izrazio i nije dobro izrazio što misli reći. Morao bi obrazložiti koja bi bila zakonska podloga za postupanje policije prema Sanaderu u momentu kada za njega nije zatražen pritvor nego se samo traži skidanje imuniteta, što za policiju u 11,10 sati nije značilo ništa", kazao je Karamarko. Smatra da Sanaderov odlazak nije policijski propust. "Ne možemo postupati na osnovu ne znam kakvog nahođenja i pretpostavke da će se nešto dogoditi", kazao je. Ministar unutarnjih poslova, na upit je li odgovorno Državno odvjetništvo koje to nije obavilo dovoljno dobro i brzo, nije želio ulaziti u takvu analizu. "Procedura teče dalje. Vjerojatno će istražni sud, odnosno županijski sud tražiti raspisivanje tjeralice, izručenje i tako dalje", kazao je. Na upit hoće li se, ako je Sanader u inozemstvu tražiti izručenje, Karamarko je rekao "naravno".

ZAGREB - Saborska straža popodne je, za rasprave o odluci MIP-a da se odobri zahtjev za pritvaranjem nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, na zahtjev predsjedavajućeg Vladimira Šeksa iz sabornice udaljila HDSSB-ovog zastupnika Dinka Burića koji je iznio niz optužbi na račun HDZ-a, pa i onu da je ta stranka zločinačka organizacija. Burić je izlaganje započeo citirajući odredbu Kaznenog zakona po kojoj se zločinačkom organizacijom smatra udruživanje najmanje tri osobe s ciljem stjecanja materijalne ili neke druge koristi. "A Ivo Sanader, Damir Polančec, Berislav Rončević, Ivica Kirin, Mladen Barišić, Ivan Mravak, Josip Protega, Davorin Kobak i Jurica Prskalo su devetorica. Treba li nešto dodati, moram konstatirati da je i po definiciji Kaznenog zakona HDZ postala zločinačka organizacija", kazao je Burić. Uslijedila je opomena predsjedavajućeg Šeksa i upozorenje da će mu, ako nastavi s takvim teškim otpužbama na račun jedne političke stranke, oduzeti riječ. No, Burić je nastavio s optužbama rekavši kako u Hrvatskoj postoje dvije vlade, jedna u Banskim dvorima i druga koja se, kako je rekao, upravo formira u Remetincu. "I jednoj i drugoj vladi zajednički je nazivnik HDZ", kazao je. HDZ je od Remetinca napravio gotovo turističku atrakciju, dodao je Burić i predložio da se Remetinec uvrsti na turističku kartu Hrvatske kao atraktivna destinacija. Na to mu je Šeks oduzeo riječ i pozvao saborsku stražu da ga udalji iz sabornice, što je i učinjeno.

ZAGREB - Bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti, vidljivo je to iz DORH-ova zahtjeva za kaznenim progonom kojeg je Mandatno imunitetno povjerenstvo poslijepodne jednoglasno odobrilo. Sada je poznato za koja dva kaznena djela se Sanader tereti, no još uvijek se ne zna u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen. Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, odnosno nezakonito "izvlačenja" novca iz ministarstava i javnih poduzeća preko istoimene tvrtke. Doznaje se i da je za zlouporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja HEP s Diokijem te da su uz njega za to kazneno djelo osumnjičene još tri osobe. Na teret mu se stavlja da je pri zlouporabi pribavio znatnu imovinsku korist. Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva za lišavanjem slobode, pritvorom i istražnim zatvorom nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. USKOK je jutros putem Državnog odvjetništva predsjedniku Sabora uputio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet, odnosno odobri njegovo lišavanje slobode, pritvor i istražni zatvor, a taj je zahtjev potom proslijeđen MIP-u. Iako su HDZ-ovi članovi MIP-a tražili da se odobri i zahtjev DORH-a za isključivanjem javnosti, odnosno novinara sa sjednice povjerenstva, taj prijedlog nije prošao.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je danas kako očekuje da se raščisti pitanje zapovjedne odgovornosti za zločine u Vukovaru, što je, kako je rekao, puno važnije od kažnjavanja niže rangiranih izvršitelja. Upitan da prokomentira smanjenje kazne Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari sa 17 na 10 godina, Josipović je rekao da bi ta kazna trebala biti veća, ali kako je znatno važnije da "mega zločin" u Vukovaru i na Ovčari ne ostane bez kazni za visoke nalogodavce. "Ako je Haški sud nadležan za suđenje najviše rangiranim osobama onda netko s činom kapetana, majora ili pukovnika zasigurno nije osoba koja bi u smislu najviše, zapovjedne odgovornosti odgovarala za taj zločin. Ja očekujem da se, bez obzira što je riječ o zakašnjeloj pravdi, pitanje odgovornosti za Vukovar raščisti", kazao je Josipović novinarima nakon svečanosti dodjele odlikovanja za osobit doprinos u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je danas Ružu Tomašić, Dušana Miljuša i Igora Rađenovića Redom Stjepana Radića za osobit doprinos u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, poručivši da je borba protiv tih nedjela u Hrvatskoj danas borba za ljudska prava. Bivša saborska zastupnica Ruža Tomašić, novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš i bivši direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović su nakon otkrivanja korupcije i organiziranog kriminala u svojim sredinama kao i u državnim institucijama upozorili nadležna tijela o svojim saznanjima, a kasnije s njima upoznali i javnost te time doveli svoje živote u opasnost. U izjavi novinarima Josipović je kazao da odlikovani ljudi koji su se izložili opasnosti, dvojica od njih su i pretučena jer su se suprostavili korupciji i organiziranom kriminalu. "Oni zaslužuju naše poštovanje i moramo im biti zahvalni na činu koji su napravili i na poruci koja je vrlo jasna, a to je da korupcija i organizirani kriminal neće imati prođu u Hrvatskoj", kazao je Josipović. U izme odlikovanih Miljuš je kazao da je predsjednikovo odlikovanje znak da ono što su prošli nije bilo uzaludno. Dodao je da primjeri Ruže Tomašić i Igora Rađenovića pokazuju da i ljudi u politici mogu djelovati isključivo na dobrobit građana. "Želimo živjeti u zemlji u kojoj postoji vladavina prava i ljudi žive slobodno", kazao je Miljuš.

ZAGREB - Hrvatska je vlada s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji, u skladu s izmjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, regulira pitanja izbora zastupnika pripadnika nacionalnih manjina i izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Hrvatski će državljani bez prebivališta u Hrvatskoj birati tri zastupnika na temelju kandidacijskih listi u posebnoj izbornoj jedinici, a birat će u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u stranoj državi. Prema prijedlogu, nacionalne manjine koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, pored općeg biračkog prava, na osnovi posebnog biračkog prava imaju pravo izabrati pet zastupnika pripadnika nacionalnih manjina. Nacionalnoj manjini koja ima više od 1,5 posto udjela u ukupnom stanovništvu, a to je srpska manjina, jamče se najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općeg biračkog prava. Političke stranke i birači srpske nacionalne manjine svoje kandidacijske liste predlažu u svih deset izbornih jedinica i to s istim kandidatima na listi. Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je da će Vladi u prvom tromjesečju 2011. godine biti predložen zakon koji bi riješio kompletnu izbornu problematiku, a da se danas predložene izmjene odnose samo na obveze proistekle iz promjena Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

ZAGREB - Naknade za štete od elementarnih nepogoda, a riječ je o 320 milijuna kuna, bit će isplaćene 16. prosinca, najavila je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda. Riječ je o štetama od elementarnih nepogoda do 1. prosinca ove godine, o štetama koje su do sada popisane, evidentirane i verificirane, a ukupno se te štete procjenjuju na 1,35 milijardi kuna, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Naknada koju će svaki pojedinac dobiti za procijenjenu mu i verificiranu štetu bit će u visini 23,69 posto, najavio je Čobanković. Ističe kako je to do sada najveći postotak naknada za štetu od elementarnih nepogoda. Do sada su obeštećenja u pravilu bila ispod 10 posto, a nekad i u simboličnom postotku, kazao je. Ministar poljoprivrede podsjetio je kako su najveće štete bile u poljoprivredi i one su oko 1,2 milijarde kuna dok se na štete na građevinskim objektima odnosi oko 150 milijuna kuna. Premijerka Kosor istaknula je kako je rebalansom proračuna za naknadu šteta od elementarnih nepogoda osigurano dodatnih 320 milijuna kuna. Da nije izglasan rebalans, za naknadu štete od elementarnih nepogoda u proračunu bi bilo samo 20 milijuna kuna i samo bi to mogli rasporediti na sve one koji su imali štete, a ne 320 milijuna kuna. Kada smo predlagali rebalans činili smo to prvenstveno zbog ljudi koji su pretrpili štetu, kazala je.

ČAKOVEC - Državna pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić posjetila je danas u sklopu redovitog posjeta Međimurskoj županiji osnovne škole u Pribislavcu i Macincu koje pohađa znatan broj romske djece. S domaćinima, predstavnicima županije i škola Mila Jelavić razgovarala je o ostvarivanju prava djece romske nacionalnosti. Novinarima je rekla kako je taj posjet prilika da se iz prve ruke uvjeri omogućava li lokalna zajednica svoj djeci ista prava te da ona mora obavljati inspekcije, prigovarati i upozoravati ako nešto ne valja. Na pitanje ima li danas primjera diskriminacije romske djece u županiji s obzirom na odluku Europskog suda za ljudska prava odgovorila je da sva djeca imaju ista prava i da je prema njima odnos svih institucija jednak. Naime, taj je sud u ožujku ove godine donio presudu protiv Repulike Hrvatske zbog segregacije petnaestero romske djece u četiri osnovne škole u Međimurju, među kojima i u Macincu. Presuda se odnosi na stanje koje je vladalo 2000. godine, kad su u međimurskim školama romska djeca bila odvojena u posebne razrede zato što nisu dovoljno poznavala hrvatski jezik da mogu pratiti nastavu zajedno s djecom većinskog naroda.

ZAGREB - U većem se dijelu Hrvatske, zbog prolaska hladne atmosferske fronte, vrijeme pogoršalo i naglo je zahladilo uz kišu i snijeg, a do kraja dana očekuje se pogoršanje u svim krajevima zemlje, doznaje se danas od Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Temperatura zraka je s prolaskom fronte u kratko vrijeme pala više od 10 stupnjeva, a ponegdje i 15 stupnjeva, izjavio je za Hinu prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec. Istaknuo je kako je temperatura najprije počela padati na sjeveru Hrvatske. Tako je, primjerice, u Varaždinu između 9 i 10 sati temperatura pala s 14 stupnjeva Celzijevih na četiri stupnja. U Zagrebu je pad temperature bio još izraženiji - od 9,30 sati do 12,30 sati temperatura zraka pala za 14 Celzijevih stupnjeva, s 15 na jedan stupanj. Nagli pad temperature nastavio se sredinom dana u Slavoniji. Tako je u Slavonskome Brodu između 11 i 13 sati temperatura zraka pala sa 17 na dva stupnja. Slično se poslijepodne dogodilo u Gorskome kotaru i Lici - u Gospiću je temperatura za samo jedan sat pala s 13 Celzijevih stupnjeva na jedan stupanj, rekao je Mikec.

ZAGREB - Vodostaj rijeke Save kod Prevlake danas u 15 sati iznosio je 580 centimetara, a kod Dubrovčaka je u 16 sati zabilježen vodostaj od 760 centimetra te su Hrvatske vode donijele rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava za te dvije dionice u Zagrebačkoj županiji, priopćila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) i dodala kako su obje dionice nizvodno od Zagreba, prema Sisku. Zbog porasta vodostaja rijeke Save u slivu grada Zagreba i Zagrebačke županije i njenih pritoka danas u 15 sati održana je izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije te je zaključeno kako su sve službe sustava zaštite i spašavanja u stanju pripravnosti i prate situaciju. Na kritičnim mjestima uvedena su dežurstva i poduzete su sve preventivne mjere sukladno Državnom planu obrane od poplava.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. imenovao je nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića članom Kongregacije za katolički odgoj, priopćio je danas voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc. Nadležnost Kongregacije za katolički odgoj obuhvaća tri široka područja crkvenoga života i djelovanja - odjel za sjemeništa i bogoslovije, odjel za katolička sveučilišta i katoličke škole te odjel za duhovna zvanja. Prefekt te kongregacije je kardinal Zenon Grocholewski.

ZAGREB - Nakladnička kuća "Alfa" u biblioteci "Duh vremena" objavila je knjigu Mile Bogovića "Žao mi je naroda" pod naslovom "Biskupovih deset godina na medijskom poprištu". Glavni urednik Alfe Božidar Petrač istaknuo je da je biskup Bogović bio jedan od onih crkvenih dužnosnika koji je najčešće bio predmet različitih medijskih diskvalifikacija, ali i osoba koja je u medijima nastupala zauzimajući se za vrlo jasne i čvrste stavove u pogledu obrane temeljnih ljudskih vrijednosti i promicaja stvaralačke uloge vjere i crkve u hrvatskom narodu. Gospićko-senjski biskup nikada nije izbjegavao izreći u određnim situacijima kritička promišljanja o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, nije izbjegavao politički i ljudskih angažirati se za istinu i svjedočiti otvoreno kritički, iskreno i bez zadrške. Spomenuo je i biskupovu zamisao o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja je uz uspostavu Biskupije u Gospiću svakako najvažniji životni projekt biskupa Bogovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙