FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac - raspuštena podružnica HSP-a

ZAGREB/KARLOVAC, 9. prosinca 2010. (Hina) - Predsjedništvo HSP-a jednoglasnom je odlukom na današnjoj sjednici odlučilo raspustiti predsjedništvo karlovačkog gradskog HSP-a te je Veljka Novaka i glavnog tajnika stranke Vladu Jukića imenovalo povjerenicima za organiziranje izborne skupštine i izbor novog vodstva te stranke u Karlovcu, potvrdio je za Hinu predsjednik HSP-a Danijel Srb.

Kao razlog za raspuštanje Srb je naveo nepoštovanje unutarnjeg ustroja stranke i njezina statuta.

Na pitanje nije li karlovačko županijsko vijeće HSP-a središnjici poslalo prijedlog o raspuštanju gradskoga HSP-a zbog različitog poimanja fašizma i antifašizma, Srb je odgovorio da je ondje ponajprije bilo "problema u funkcioniranju" i da mladi ljudi koji su vodili podružnicu nisu imali iskustva s ustrojem i načinom funkcioniranja stranke. "Nismo nikog isključili iz stranke, već nam je želja da se podružnica ponovno ustroji i da se svima njima pruži nova šansa", rekao je Srb.

Karlovačko županijsko vijeće HSP-a na prijedlog predsjednice Bernardice Topolnjak Halapa početkom mjeseca donijelo je odluku da se Predsjedništvu HSP-a uputi prijedlog za raspuštanje Izvršnog odbora karlovačkog gradskog HSP-a.

Topolnjak-Halapa osudila je stajalište karlovačkog gradskog HSP-a da je fašizam zlo, a antifašizam pozitivno europsko naslijeđe i nazvala ga štetnim za HSP.

Naime, sredinom prošlog mjeseca čelništvo antifašista RH i počasni predsjednik SAB-a i bivši predsjednik Stjepan Mesić, obilježili su ispred spomen-poprsja heroja NOB-a Većeslava Holjevca 69. obljetnicu upada grupe partizana s Holjevcem na čelu u tada okupirani Karlovac i bolnicu. Iz programa je izbačeno postavljanje spomen-ploče na zgradu Doma zdravlja, negdašnje bolnice, jer Dom nije dao suglasnost za postavljanje nove ploče na mjestu stare, razbijene početkom devedestih godina. Koordinacija udruga stradalnika Domovinskog rata nazvala je grupu V. Holjevca "partizansko-četničkim teroristima", a antifašizam zlom. Predsjednik karlovačkog HSP-a Domagoj Švegar i njezin dopredsjednik Emil Mehdin reagirali su ocijenivši fašizam zlom, a antifašizam pozitivnim europskim naslijeđem.

Predsjednik raspuštenog predsjedništva Domagoj Švegar rekao je da će se njegovi dosadašnji članovi i članovi izvršnog odbora te podružnice sastati večeras na tajnome mjestu kako bi odlučili kako će dalje djelovati.

Namjera nam je ostati u politici, a hoće li to biti u sklopu HSP-a ili drugačije, to ćemo odlučiti večeras, dodao je Švegar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙