FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomacija BiH kao "totalni WikiLeaks"

SARAJEVO, 9. prosinca 2010. (Hina) - Odavanje povjerljive diplomatske prepiske na internetskoj stranici Wikileaks za diplomatsku službu Bosne i Hercegovine i nije neki problem, jer njezini dokumenti ionako „cure“ na sve strane, izjavila je zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

„Kod nas je totalni Wikileaks“, kazala je Trišić-Babić kako je u četvrtak citiraju banjalučke „Nezavisne novine“.

Ona tvrdi kako je diplomatska prepiska koja putuje od veleposlanstava BiH diljem svijeta do ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu potpuno nezaštićena te da je može čitati tko god poželi, od djelatnika veleposlanstava pa do ministra.

„Što je najgore, nitko nije odgovoran nakon takvog 'curenja'“, tvrdi Trišić-Babić.

Ona je pojasnila kako se zakon o tajnim podacima koji je u BiH donešen prije dvije godine za sada uopće ne primjenjuje.

Tako, primjerice, nije definirano tko ima pravo pristupa tajnim podacima niti je provedeno klasificiranje dokumenata nego se i dalje koristi forma brzojava i depeša.

Kao i u nizu sličnih slučajeva, Trišić-Babić za takvo stanje optužuje odlazećeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja jer on, navodno, nije dao suglasnost da se taj problem rješi.

Jakob Finci, veleposlanik BiH u Švicarskoj, tvrdi pak kako on nema nikakvih loših iskustava s izvješćima koja šalje u Sarajevo.

„Depeša se pošalje posebnom elektronskom poštom i to je sve. Možda ima nekih diplomatsko-konzularnih predstavništava koja to rade drugačije“, kazao je Finci pojašnjavajući kako mu nije poznato da je do sada otkrivena neka poruka iz veleposlanstva koje on vodi.

Bosanskohercegovačku diplomatsku službu u protekle četiri godine često su pratile uzajamne optužbe ministra Alkalaja, kojega je na to mjesto postavila Stranka za BiH (SBiH) i njegove zamjenice Trišić-Babić koju je na tu dužnost postavio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Političari iz Republike Srpske Alkalaja su učestalo opisivali kao „privatnog ministra vanjskih poslova Harisa Silajdžića“.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙