FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U prvoj reakciji Ureda predsjednika Ive Josipovića na današnju odluku Haaškog suda kojom je Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari smanjena zatvorska kazna sa 17 na 10 godina navodi se kako je "neovisno o današnjoj presudi Šljivančaninu i neovisno o presudama neposrednim počiniteljima zločina u Vukovaru od strane Specijalnog suda u Beogradu, činjenica da nalogodavci tih zločina još uvijek nisu kažnjeni". "Predsjednik Republike Hrvatske očekuje da će, iako i sada već zakašnjela, pravedna kazna dostići one koje su zapovijedili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima", stoji u reakciji iz Ureda predsjednika.

ZAGREB - Izmjene zakona o eksplozivnim tvarima kojima se ograničavanju mogućnosti prodaje pirotehničkih sredstava - petardi - mlađima od 18 godina, posebice u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, popodne su na saborskoj sjednici podržali i vladajući i oporbeni zastupnici. Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić je izvijestio kako je na tu problematiku ukazala pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Razne vrste pirotehničkih sredstava sada se više neće moći prodavati djeci, no problem je što im petarde kupuju i daju odrasli, rekao je Buconjić. Dodao je, međutim, kako se iz godine u godinu uočava trend sve sigurnijih i mirnijih božićnih i novogodišnjih blagdana. Danica Hursa (HNS-HSU) je ocijenila važnim da izmjene zakona počnu vrijediti najkasnije do 15. prosinca. Pitala je zašto se dosad čekalo na ograničenje prodaje nekih vrsta pirotehničkih sredstva mlađima od 18 godina i na poticaj dječje pravobraniteljice kad je svima poznato da su djeca izloženija ozljedama od petardi baš u vrijeme blagdana. Zastupnici su kratko raspravili i konačni prijedlog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava u drugom čitanju. Dok iz HDZ-a kažu da će nova mreža državnih odvjetništava pridonijeti učinkovitosti pavosuđa, u SDP-a nisu zadovoljni što se u drugom čitanju dodatno predlaže i pripajanje županijskog državnog odvjetništva u Zlataru s onim u Zagrebu, a koprivničkog ŽDO s varaždinskim.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će sjednicu započeti izvješćem o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2009., najavio je večeras potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak. Kako u izvješću ističe predsjednik odbora Igor Dragovan, u 2009. su zaprimili i obradili 394 pismene predstavke, a na razgovore su primili i sve građane koji su zatražili da usmeno iznesu svoje probleme. Sve predstavke odbor je uputio nadležnim tijelima na razmatranje ili je odgovorio neposredno podnositelju predstavke. U izvješću se osobito ukazuje na predstavke odnosno pritužbe iz područja mirovinskih odnosa i socijalne skrbi, a slijede pritužbe na dugotrajnost sudskih i upravnih postupaka, imovinsko pravne poslove te na probleme u vezi s bespravnom gradnjom.

VINKOVCI - Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak, komentirajući odluku Haaškog suda kojom je Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari smanjena zatvorska kazna sa 17 na 10 godina, izjavio je kako je "na djelu očito igra velikih s malima". "Da je na Ovčari počinjen zločin nad Amerikancima ili Francuzima, Šljivančanin bi završio na električnoj stolici. Ovako, koga briga za tamo neki mali narod na Balkanu", izjavio je za Hinu Rehak, dodajući kako je "nakon haških odluka na štetu žrtava Domovinskog rata sve očitije i da predstavnici hrvatske države zaduženi za suradnju s Haaškim sudom nisu odradili niti odrađuju dobro posao za koji su plaćeni". Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice Vesna Bosanac ocijenila je da je smanjenje kazne Šljivančaninu sramotno, dodajući kako je bilo malo i 17 godina zatvora, na koliko je prvotno pravomoćno osuđen. "Za zločine koje je počinio u Vukovaru, a posebice na Ovčari, trebao je doživotno sjediti u zatvoru. Ogorčena sam. Haaški sud je opet pokazao da nije pravedan sud", kratko je izjavila. Haaški sud (ICTY) izmijenio je danas pravomoćnu presudu Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari i smanjio mu kaznu sa 17 na 10 godina zatvora.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić pozvao je danas Vladu da izda jamstva za učešća za kvalificirane projekte iz EU fondova, koji su prošli europske kriterije. "Ne košta je ništa, ne treba dati ništa, ne treba napraviti ništa. Jedino što treba pustiti one koji znaju i mogu da počnu raditi", rekao je Čačić je novinarima u središnjici stranke. Neospornom činjenicom je ocijenio kako Hrvatska iz fondova EU neće uspjeti povući 3,5 milijardi eura koliko stoji na raspolaganju, jer "Vlada nema administracijski kapacitet niti projekte za njihovo povlačenje". Istaknuo je da prosječna priprema projekta košta oko jedan posto njegove vrijednosti, a da bi pokrenuli sve ideje na milijardu eura treba 10 milijuna eura. Upozorio je kako postoji veliki broj lokalnih jedinica koje se ne usude ući u projekte, jer ako ih dobiju, nemaju novca za njihovu provedbu. Napominjući da se mora stvoriti sasvim drugi odnos prema kapitalu i kapitalnim ulaganjima, Čačić je kazao da se treba ići na oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit te vratiti institut zaštitne kamate na temeljni kapital, jer je Hrvatska potpuno investicijski umrla. Dodao je kako se sada događa da tvrtke dobit izvlače van i vraćaju je kao kredite u zemlju. "To nisu kapitalna ulaganja, nego kreditna", rekao je.

ZAGREB - Saborski zastupnik Ivica Pančić jednoglasno je izabran večeras na izbornoj skupštini za predsjednika Hrvatskih socijaldemokrata (HSD). Za Pančića, koji je bio jedini kandidat, glasovalo je svih 45 nazočnih članova HSD-a. Nakon skupštine novoizabrani predsjednik izjavio je novinarima kako je formiranjem novoga stranačkog predsjedništva završen proces ponovnog aktiviranja Hrvatskih socijaldemokrata, koji su tri godine bili u "fazi mirovanja". Najavio je ubrzanu pripremu stranke za iduće parlamentarne izbore i organizacijsko jačanje u široj zagrebačkoj okolici, gdje, kako je rekao, očekuju i najviše glasova birača sklonih lijevoj građanskoj umjerenoj orijentaciji. "HSD trenutačno ima 200-tinjak članova, i većinom nudi sasvim nove ljude, koji do sada nisu bili nigdje politički angažirani", rekao je Pančić. Smatra i kako je prerano govoriti hoće li stranka na izbore ići samostalno ili u koaliciji, ali je poručio da će sasvim sigurno ponuditi novi treći smjer, mimo HDZ-a i SDP-a. Na skupštini je izabrano i četvero potpredsjednika stranke - Franca Moscarda, Ljubodrag Poljak, Darivoj Repač i Tatjana Čumpek, te glavni tajnik Branko Kasalo. Dosadašnji predsjednik HSD-a Jerko Zovak proglašen je počasnim predsjednikom.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku ocijenio da je Hrvatska u najtežoj situaciji do sada te da tone sve dublje u dugove i beznađe. Posebno zabrinjava, kako kaže, što "vladajući građane zavaravaju da je sve u redu, da sve funkcionira, da će već sutra doći neki veliki ulagači, a to, naravno, nije točno", kazao je Hrelja. Ova je vlada "na početku svoga mandata obećala petu brzinu u rješavanju problema, a činjenica je da se vozimo debelo unatrag", ustvrdio je. Dodao je kako, "nažalost, više nema vremena za prijevremene izbore i odlazak onih koji su Hrvatsku doveli u najteže stanje koje se može zamisliti". "Zato bi bilo dobro da se izbori održe što prije, a ne na kraju zakonskog roka, što će vlada Jadranke Kosor očito pokušavati", drži Hrelja. Osvrnuvši se i na brojne stranke s umirovljeničkim predznakom, rekao je da to zbunjuje umirovljeničko glasačko tijelo. Takvih je stranaka u Hrvatskoj osam, a neke od njih nemaju ni predsjednika jer je umro, neke su imaginarne jer ništa ne rade, ali "sve zbunjuju birače", rekao je Hrelja, optuživši ih da to čine u "suradnji s HDZ-om" te da je "riječ o plaćenu poslu".

KARLOVAC - U Karlovcu su u 14 sati, kad je vodostaj Kupe bio 753 centimetra, proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, a vodostaj i dalje raste te je u 16 sati bio deset centimetara viši, rekla je u ime karlovačke ispostave Hrvatskih voda voditeljica Biljana Željeznjak. Korana, Dobra i Mrežnica večeras tek trebaju dosegnuti "vršni vodostaj", i to gotovo istodobno, te Kupa u koju se ulijevaju stalno raste, rekla je Željeznjak. Ako u Gorskome kotaru večeras ne bude većih količina oborina, očekuje se da će vodostaj Kupe rasti do kasne večeri, a zatim će početi stagnirati i opadati. No, ako kiše uz kopnjenje snijega uzvodno od Karlovca budu obilne, opasnosti će i dalje biti, ali mala je vjerojatnost da će vodostaj dosegnuti kritičnih 830 centimetara i da će se proglasiti izvanredno stanje, rekla je Željeznjak. Objasnila je da riječna korita, zbog naglog kopnjenja snijega i visokih vodostaja, ne primaju vodu, koja se zadržava na poljima, te da su se rijeke izlile na više mjesta u Karlovačkoj županiji.

SPLIT - Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru uhvaćena su dvojica muškaraca koje se sumnjiči za pokušaj krijumčarenja kilograma kokaina, vrijednog oko 600.000 kuna, iz Nizozemske. Osumnjičeni 49-godišnji M.P. i 35-godišnji N.Š. uhićeni su prije dva dana, a danas poslijepodne prebačeni su u istražni centar Županijskoga suda u Splitu jer je akciju vodila splitsko-dalmatinska Policijska uprava, koja je doznala da 35-godišnjak krijumčari drogu. Policija je na temelju naloga istražnoga suca Županijskoga suda u Zagrebu u njegovim putnim torbama pronašla paket s kilogramom kokaina. Istragom se otkrilo da je 49-godišnjak, koji je već osuđivan zbog raspačavanja droge, organizirao kupnju kokaina u Nizozemskoj. Drogu je preuzeo 35-godišnjak, koji je uhićen kad je autobusom stigao u Zagreb.

ZAGREB - Eksploziju cisterne kod benzinske postaje "Zovko" u Sesvetama uzrokovao je radnik koji je zavarivao cisternu i pritom u njoj zapalio benzinske pare, pokazao je danas završen očevid policije, koja provodi istragu kako bi utvrdila kaznenu odgovornost. U zagrebačkoj policiji kažu da je radnik, čiji identitet nisu željeli otkriti, u garaži za popravak vozila tvrtke "Zovko" zavarivao na cisterni koja nije bila dovoljno isprana ili napunjena vodom, kao što je to uobičajeno u tim slučajevima. Kad su se zapalile benzinske pare, dogodilo se nekoliko manjih eksplozija te je buknuo požar u kojemu je potpuno izgorjela jedna cisterna. Na drugoj cisterni izgorjela je kabina, manje je oštećen jedan autobus, a garaža je znatno oštećena. Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo.

ZAGREB - Uz prisjećanje na sve koji su kroz povijest svojim radom, a nerijetko i velikom žrtvom, doprinijeli Matici hrvatskoj (MH), danas je u Palači Matice, na svečanoj sjednici upravnih tijela, obilježena dvadeseta obljetnica njezine obnove. Proslava te obljetnice, koja će se nastaviti večeras svečanom akademijom u Preporodnoj dvorani HAZU, organizirana je na dan kada je prije dvadeset godina održana obnoviteljska skupština Matice hrvatske na kojoj su izabrana njezina upravna tijela, a nakon dugogodišnje stanke zbog zabrane rada u vrijeme Hrvatskoga proljeća. Kroz cijelu svoju povijest zadaća Matice bila je, osim kulturnog boljitka, politička sloboda i neupitna dobrobit radišne i moralne Hrvatske, počevši od 1842. kada su njezini utemeljitelji postavili strateški dugoročni program i čvrste osnove na temelju kojih je do danas iznutra ništa nije moglo ugroziti, rekao je predsjednik MH Igor Zidić. Govoreći o bogatoj i burnoj povijesti Matice, s naglaskom na razdoblje početkom sedamdesetih kada je bila "zabranjena, desetkovana i opljačkana", Zidić je podsjetio na stotine njezinih članova koji su prošli zastrašivanja, zatvore, gubili poslove ili su pak bili ubijeni u emigraciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙