FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci smatraju da je mirovni proces u krizi, sumnjaju u napore SAD-a

RAMALA, 8. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Palestinski čelnici u srijedu su izjavili da smatraju kako je "izraelska svojeglavost" utjecala na to da Washington odustane od napora na zaustavljanju izgradnje židovskih naselja te se pitaju hoće li im SAD ikad više moći pomoći da ostvare svoju neovisnu državu.

Visoki palestinski dužnosnik Jaser Abed Rabo izjavio je da je SAD svojim pokušajima oživljavanja izravnih izraelsko-palestinskih pregovora, koji su trenutačno u slijepoj ulici situaciji, zapravo predlagao povratak na neizravne pregovore, pokušavajući deblokirati mirovni proces koji je bio u dubokoj krizi.

Palestinci su zatražili prekid izraelske izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i u Istočnom Jeruzalemu prije pristanka na nastavak izravnih pregovora, u nastojanju da se u dogledno vrijeme uspostavi suverena palestinska država uz granicu s Izraelom.

Pod američkim vodstvom, izraelski i palestinski čelnici u rujnu su održali tri kruga pregovora. No Palestinci su se povukli iz pregovora kada je period desetomjesečnog zamrzavanja izgradnje na Zapadnoj obali istekao krajem rujna.

Izraelci tvrde da je zamrzavanje izgradnje bio preduvjet koji zapravo nije postojao u 20 godina dugom mirovnom procesu te okrivljuju palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da je predugo čekao da se konačno uključi u pregovore, pošto je premijer Benjamin Netanyahu najavio moratorij u studenome 2009.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙