FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak narudžbi njemačkoj industriji na krilima domaće potražnje

BERLIN, 7. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Narudžbe njemačkoj industriji ponovno su porasle u listopadu zahvaljujući skoku domaće potražnje u najvećem europskom gospodarstvu, pokazuju podaci objavljeni u utorak.

Ministarstvo gospodarstva i tehnologije priopćilo je da su u listopadu industrijske narudžbe porasle za 1,6 posto u odnosu na rujan, kada su pale četiri posto.

Analitičari su predviđali nešto viši rast tog važnog, ali oscilacijama podložnog pokazatelja, i to u visini 1,8 posto.

Glavni je pokretač rasta narudžbi u listopadu bio solidan 2,4-postotni rast domaćih narudžbi.

Takav će rezultat vjerojatno dodatno potkrijepiti nade u njemački gospodarski oporavak od prošlogodišnje recesije, koji se do sada temeljio samo na izvozu.

Pritom najnoviji podaci jasno očituju negativne posljedice dužničke krize u eurozoni, uz pad narudžbi iz glavnih trgovinskih partnera u zoni primjene jedinstvene europske valute za 0,9 posto, signaliziravši da je trend pada dosegnuo dno, nakon što su se u rujnu smanjile čak 13,1 posto.

Narudžbe iz ostalih zemalja poskočile su za 2,0 posto, signaliziravši promjenu trenda u odnosu na rujan kada je zabilježen njihov pad za 0,9 posto.

Ukupne inozemne narudžbe porasle su za skromnih 0,8 posto zahvaljujući ponajprije zdravoj potražnji izvan eurozone, uključujući gospodarstva u nastajanju poput Kine, Brazila i Indije, zaključilo je ministarstvo. U rujnu su smanjene 6,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙