FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nije želio komentirati današnje nepravomoćne presude bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću, osuđenima na četiri, odnosno dvije godine zatvora u "aferi kamioni", ističući kako "iz načelnih razloga ne komentira sudske presude, pogotovo ako su nepravomoćne". Također to što je saborsko Istražno povjerenstvo koje je raspravljalo o "slučaju kamioni", došlo do drugačijih zaključaka Bebić nije htio komentirati, rekavši kako je saborsko Istražno povjerenstvo nezavisno tijelo i autonomno donosi zaključke, dodavši da on u njemu nije sudjelovao kao član. Odgovarajući na pitanja novinara hoće li biti rekonstukcija u Vladi, predsjednik Sabora rekao je da "svaki mandatar, svaki predsjednik Vlade ima pravo sastavljati svoj tim s kojim radi kako misli da je najbolje, i to je njegovo zakonsko i ustavno pravo". Na upit traje li razdoblje u kojem se ministri u Vladi predugo "drže na ledu", Bebić je rekao kako je to "stvar procjene. Smatram da je to pravo koje ne bi trebao bilo tko ograničavati, to je nešto što se može dogoditi a i ne mora. Zna se koja je u proceduri uloga Hrvatskog sabora, kada se mijenjaju i imenuju ministri i u skladu s time će i postupiti", rekao je Bebić nakon okruglog stola "Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom", održanog u Hrvatskom saboru. Na pitanje hoće li se založiti za pomoć za stradale u poplavama na području Metkovića, Bebić je rekao kako je premijeka Jadranka Kosor najavila interventnu pomoć, ali i završetak projekata i početak izgradnje nasipa.

ZAGREB - Komentirajući današnju presudu u "aferi kamioni", predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako je sud rekao svoje te da je za SDP, koji je o toj aferi inicirao i saborsko istražno povjerenstvo, od početka bilo činjenično jasno da je taj posao vođen na neprihvatljiv način u jednoj demokratskoj državi. "Sud je rekao svoje, nama je od kada smo inicirali saborsko povjerenstvo za Inu bilo jasno da je roba preplaćena, da je postupak vođen netransparentno i voluntaristički i da je nabavljena roba s nešto lošijom specifikacijom od one koja je Hrvatskoj trebala, a radi se o milijunima razlike", rekao je Milanović novinarima u sjedištu SDP-a osvrćući se na presudu u kojoj je bivši ministar obrane Berislav Rončević nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora a njegov bivši pomoćnik Ivo Bačić na dvije godine zatvora zbog zloupraba u nabavci vojnih kamiona. Upitan da prokomentira izjavu Milorada Pupovca nakon prošlotjednog izglasavanja Zakona o HRT-u koji je rekao "boj se HDZ-ova domoljublja i SDP-a liberalizma", Milanović je kazao kako je SDP bio glasan kada je trebalo i dok su drugi šutjeli, odnosno kada je vlada u lipnju htjela HRT-u oduzeti 25 posto ili oko 300 milijuna kuna od pristojbe.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prozvao je danas Vladu da ništa nije učinila u povodu prošlotjedne najave MOL-a da je spreman od malih dioničara otkupiti dionice kako bi postao većinski vlasnik Ine, ocijenivši kako to pokazuju Vladinu dezorijentiranost, neznanje i zbunjenost, o čemu, kaže, svjedoče različite izjave ministra gospodarstva i ministra finacija te šutnja predsjednice vlade. Ponašanje MOL-a, koji je prošloga četvrtka objavio svoje nemjeru da za jednu dionicu Ine plati 2.800 kuna, što je daleko iznad njezine trenutne cijene na burzi, Milanović ocjenuje nepartnerskim i kao ponašanje nekoga tko smatra da u ovom trenutku ima jaču poziciju. "Hrvatska Vlada i MOL su partneri i logično je da se partneri konzultiraju te da se o važnim odlukama koje utječu na strukturu kompanije i vlasničke odnose dogovaraju jer se u protivnom ne radi o partnerstvu neko o klasičnom suparničkom odnosu", kaže Milanović. Cijelu situaciju predsjednik SDP-a smatra delikatnom i zbog toga što se događa uoči madžarskog preuzimanja predsjedanja EU početkom iduće godine, kada bi Hrvatska, uz madžarsku pomoć, trebala konačno završiti pregovore o pristupanju EU.

ZAGREB - Na okruglom stolu "Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom", koji je danas, u organizaciji GONG-a, održan u Hrvatskom saboru, upućen je poziv zakonodavcu da unaprijedi izborni zakon kako bi osobama s invaliditetom bilo olakšano glasovanje, ali i kandidiranje na izborima. Sudionici skupa složili su se kako građani u izbornom procesu moraju biti ravnopravni, no primjeri iz prakse, kako je istaknuto, govore o tome da osobe s invaliditetom na izborni dan ipak imaju velikih poteškoća na biračkim mjestima. GONG je stoga predložio da se uspostave mobilni birački odbori koji bi išli građanima doma kako bi mogli glasati; da se na izborni dan otvore biračka mjesta u bolnicama i stacionarima, kao što ih ima i u zatvorima, te da se sve što je regulirano obveznim uputama Državnog izbornog povjerenstva sada propiše zakonom. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je kako u Hrvatskoj broj osoba s invaliditetom premašuje pola milijuna, što je 11,5 posto ukupne populacije, a više od polovice osoba s invaliditetom je u radno sposobnoj dobi, od 19 do 64 godine. Invalidnost nije obilježje osobe, njezinu osobnost određuje njezin identitet, rekao je Bebić dodavši kako se osobe s invaliditetom često suočavaju s neznanjem i predrasudama drugih, a ima i pojedinih slučajeva njihove diskriminacije. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na potrebu edukacije na svim razinama, kao i na potrebu da informacije o mogućnostima i načinima glasovanja budu primjerene svim vrstama invaliditeta.

ZAGREB - U Ravnateljstvu policije danas je svečano obilježeno zatvaranje projekta u kojem su predstavnici civilnog društva tijekom 30 mjeseci u četiri policijske uprave neposredno pratili rad na području nezakonitih migracija i azila, pri čemu nisu zabilježili ni jedan slučaj kršenja temeljnih ljudskih prava migranata, odnosno tražitelja azila. Projekt "Praćenje postupanja policijskih službenika MUP-a RH u području nezakonitih migracija i azila" proveden je u policijskim upravama zagrebačkoj, primorskog-goranskoj, varaždinskoj i međimurskoj. Policijsko postupanje tijekom saslušanja migranata uhićenih zbog nezakonitog ulaska, boravka, odnosno izlaska iz Hrvatske i poštivanje njihovih temeljnih ljudskih prava promatralo je 27 neovisnih promatrača Hrvatskog pravnog centra (HPC) u isto toliko policijskih postaja, a sveukupno je promatrano 637 policijskih saslušanja. Jedna od izvršnih voditelja projekta Ivana Polunić iz Hrvatskog pravnog centra rekla je da je analiza je pokazala da je postupanje policije bilo zakonito, profesionalno i vrlo kooperativno.

DUBROVNIK - Tijekom polaganja vijenaca ispred spomen-križa na Srđu prigodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja zbio se verbalni napad. Cvijeto Antunović, branitelj koji je bio na Srđu 6. prosinca 1991. godine, verbalno je napao dubrovačkoga gradonačelnika Andru Vlahušića prozivajući ga da je ovogodišnje obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nedostojanstveno. On je rekao kako branitelji ne traže novac, nego izgubljeno dostojanstvo i dostojanstveno obilježavanje ove obljetnice te je zaprijetio da će, kao što je 1991. "izveo na ulice branitelje", 1. srpnja blokirati cestu, a time i turističku sezonu, to jest organizirati prosvjede na graničnome prijelazu između Neuma i Dubrovačko-neretvanske županije.

ZAGREB - USKOK je okončao istragu namještanja utakmica 1. Hrvatske nogometne lige i podigao optužnicu protiv 21 osobe u aferi "offside", izvijestilo je danas državno odvjetništvo. Neslužbeno se doznaje da su se trojica navodnih organizatora bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič nagodili s USKOK-om koji je u zamjenu za priznanje pristao na kazne od po godinu dana zatvora. Uz zatvorsku kaznu organizatori će morati vratiti oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na utakmice čije su rezultate namjestili. Navodeći samo inicijale optuženih USKOK je na svojoj internetskoj stranici danas objavio da se optuženi terete zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, davanja i primanja mita te prijevara i protuzakonitog posredovanja. Iako su se navodno nagodili s USKOK-om, Šaka, Lalič i Suljič još uvijek su u zatvoru u Remetincu, a USKOK je u optužnici zatražio da im se istražni zatvor produlji.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je ujedno i predsjednik radne skupine za izradu ZagrebPlana - razvojne strategije Grada Zagreba, danas je otvorio prvu radionicu tzv. swot analize kojom će se, rečeno je, definirati snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje kako bi se mogli odrediti razvojni prioriteti. Izrada dokumenta društvenog, gospodarskog i prostornog razvitka Grada Zagreba obveza je propisana Zakonom o regionalnom razvoju odnosno i bez takvog dokumenta nema apliciranja projekata za strukturne fondove EU, kad Hrvatska postane članicom EU obitelji, kazao je danas gradonačelnik Bandić. Bandić je dao podršku ponajprije Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada kojem je dokument povjeren, ali i svim ostalim sudionicima radionice. Uz predstavnike svih gradskih ureda i zavoda, u njenom radu sudjeluju i predstavnici HGK-Komore Zagreb, zagrebačke Razvojne agencije, Sveučilišta u Zagrebu i dr.

SPLIT - Blagdan Sv. Nikole, zaštitnika vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice, proslavljen je danas u pomorskoj bazi Lori u Splitu. Nakon uvodne molitve pred šestometarskim kipom sv. Nikole, pokraj ratnih brodova prošla je procesija kroz cijelu pomorsku bazu, sve do samostana sv. Ante na Poljudu, gdje je vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac predvodio misno slavlje. Proslava se održava svake godine u čast zaštitnika pomoraca sv. Nikole, kojemu pripadnici HRM-a tako iskazuju posebno štovanje za zaštitu koju im je pružio na prijeđenim miljama u hrvatskome teritorijalnom moru i uz samu morsku granicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙