FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska potpisnik rezolucije o boljem pristupu osobama s autizmom

ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Ministri zdravstva iz 11 država jugoistočne Europe potpisali su u Tirani rezoluciju "Tirana Pledge" kojom žele osigurati mogućnosti razvoja i socijalizacije osoba s autizmom i stvoriti zdravstvenu mrežu tih osoba, što je podupro i premijer Sali Berisha na otvorenju ministarskog sastanka, priopćilo je danas hrvatsko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

U ime hrvatskog ministarstva rezoluciju je potpisao državni tajnik Ante-Zvonimir Golem i naveo da je u Hrvatskoj registrirano oko 8000 osoba s autizmom.

Rezolucija iz Tirane treba osigurati usklađen rad država u podizanju svijesti javnosti o teškoćama osoba s autizmom te postavke za poboljšanje usluga za osobe s autizmom te za standardiziranje kvalitete usluge.

Države potpisnice obvezale su se i da svake dvije godine na zajedničkom sastanku provjere što je učinjeno u području autizma i potiču javno zdravstvo da poboljšava pristup osobama s autizmom.

Na rubu sastanka albanski ministar zdravstva Petrit Vasili i državni tajnik Ante-Zvonimir Golem potpisali su "Plan suradnje u području zdravstva i medicine za 2010. do 2013." koji se temelji na ugovoru dviju vlada. Tako će se osigurati zajednički rad u području zdravstvene politike i istraživačkih djelatnosti, primarne zdravstvene zaštite, zdravstvenog obrazovanja te transplantacijskog programa, izvijestili su iz ministarstva zdravstva.

Autizam obuhvaća širok raspon simptoma i teškoća - od ozbiljnih teškoća u učenju i govoru do teškoća u ponašanju. Procjenjuje se da u svijetu autistične tegobe pogađaju jednu na 110 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙