FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene 11. nagrade Zaklade M. Hanžeković

ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković dodijelila je danas 11. put nagrade za znanstvene i stručne radove s područja financija i ekonomike javnog sektora koje su za ovu godinu dobili Davor Kunovac iz Hrvatske narodne banke te studenti/diplomanti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Rafael Ravnik i Ivan Žilić.

Nagrade Zaklada od 1998. svake godine temeljem prijava na natječaj dodjeljuje u dvije kategorije, redovitih i studenstkih radova, koji su originalni i neobjavljeni.

U kategoriji redovitih radova nagradu od 50 tisuća kuna, diplomu i medalju Davor Kunovac dobio je za rad "Asimetrične korelacije na tržištu kapitala u Hrvatskoj".

U kategoriji studentskih radova nagradu od 15.000 kuna i diplomu dobili su Rafael Ravnik i Ivan Žilić, koji su u međuvremenu i diplomirali, za rad "Upotreba SVAR analize pri utvrđivanju učinaka fiskalnih šokova u Hrvatskoj".

Uručujući nagrade ravnateljica Instituta za javne financije i upraviteljica Zaklade Katarina Ott naglasila je da je ove godine na natječaj stiglo više kvalitetnih radova nego prije te da se većina njih temelji na najnovijim svjetskim trendovima. Stiglo je i više nego prije studentskih radova, što je dobro za budućnost, dok je za nagrađene radove kazala da pokrivaju i monetarnu i fiskalnu sferu te nude okvire za dalje istraživanje, posebno fiskalnih šokova i učinaka fiskalne politike na inflaciju i kamatne stope.

Dodavši da bi se ti radovi vjerojatno svidjeli i prof. Hanžekoviću, podsjetila je da je osim znanstvene i profesorske karijere imao širok um i interese, da je bio prvi hrvatski ministar financija, osnivač Zagrebačke burze te napisao i prvu knjigu o burzi i vrijednosnicama nakon 50-godišnje šutnje o tim temama na ovim prostorima.

Ott je kazala i da je danas otvoren natječaj za iduću godinu te brojnim prisutnim gostima, među kojima je bilo najviše studenata, naznačila i neke od mogućih, a aktualnih hrvatskih ekonomskih i financijskih tema za radove poput visoke javne potrošnje, korupcije, slabih investicija, tranzicijskih problema i druge.

Zakladu prof. dr. Marijan Hanžeković osnovali su i pomažu Institut za javne financije, Marijan Hanžeković (mlađi), Ministarstvo financija, HNB, PBZ, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka te niz manjih donatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙