FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PepsiCo velikim korakom zakoračio na rusko tržište

MOSKVA, 3. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Američki prehrambeni div PepsiCo dogovorio je u četvrtak kupnju jednog od vodećih ruskih proizvođača pića, čime je osigurao poziciju dominantne sile na ruskom tržištu i proširio prisutnost na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Glasnogovornik PepsiCoa rekao je za AFP da će tvrtka platiti 5,4 milijarde dolara za cijelu kompaniju Wimm-Bill-Dann nakon što se u računicu uključe dugovi ruske tvrtke.

PepsiCo je priopćio da će tim sporazumom postati najveća kompanija za hranu i pića u Rusiji, gotovo dvostruko veća od najbližeg konkurenta, i proširiti prisutnost u istočnoj Europi i središnjoj Aziji.

"Tom transakcijom kompanija se još više približila strateškom cilju razvoja poslovanja s hranom i pićima čija bi vrijednost do 2020. trebala dosegnuti 30 milijardi dolara“, istaknuli su u PepsiCou, predviđajući da će ruski prihodi u sljedećoj godini dosegnuti vrijednost od pet milijardi dolara.

Izvršni direktor PepsiCo Indra Nooyi nazvao je Rusiju "brzorastućim, strateški važnim tržištem koje nudi obilje prilika".

Drugi je čelnik kazao da će kompanija imati "mogućnost širenja na širu regiju istočne Europe i srednje Azije", naglasivši da je kupovina Wimm-Bill-Danna "sjajan posao sa značajnim mogućnostima."

Sporazum sklopljen u četvrtak dao je američkoj tvrtki neposrednu kontrolu nad 66 posto udjela u tvrtki za 3,8 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙