FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan napao američku diplomaciju zbog uvreda objavljenih na WikiLeaksu

ANKARA, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Turski premijer Recep Tayip Erdogan optužio je u srijedu američkog izaslanika za uvredu nakon što su objavljeni brzojavi u kojima ga se opisuje kao autoritarnu ličnost koja mrzi Izrael, vodi islamistički obojenu vladu i posjeduje račune u švicarskim bankama.

Povjerljivi brzojavi nekadašnjeg američkog veleposlanika Erica Edelmana su objavljeni na internetskoj stranici WikiLeaks, a datiraju od 30. prosinca 2004. godine.

"SAD mora svoje diplomate pozvati na odgovornost. SAD je odgovoran za uvrede koje njihovi diplomati nanose netočnim interpretacijama. U tim dokunetima su netočne informacije i laži", rekao je Erdogan.

Turski dužnosnici umanjuju utjecaj "curenja" informacija preko WikiLeaksa na tradicionalno čvrste odnose SAD-a i Turske, a predsjednik Abdullah Gul je čak napomenuo da se iza objavljenih brzojava krije zavjera.

Erdoganove riječi, međutim, otkrivaju gnjev, a premijer je čak dao do znanja da Turska razmišlja o pokretanju sudskih postupaka protiv nekih američkih diplomata. Mediji su objavili da je američki predsjednik Barack Obama nazvao Erdogana i Gula kako bi izgladio cijelu stvar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙