FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WikiLeaks: Sarkozy naljutio Saudijce prilikom posjeta, Strauss-Kahn "bez karizme"

PARIZ/RYAD, 1. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naljutio je Saudijce prilikom svog prvog posjeta toj monarhiji 2008., zbog toga što nije htio kušati lokalna jela i zbog agresivne promidžbe francuskih tvrtka, po američkom brzojavu koji je objavio WikiLeaks, prenosi u srijedu agencija AFP.

Saudijski čelnici rekli su američkim diplomatima nakon posjeta koji se dogodio u siječnju 2008., da ih je Sarkozy razljutio i prije samog dolaska, jer ga je na putu trebala pratiti tadašnja zaručnica Carla Bruni, što je zaprepastilo "njihovu konzervativnu kulturu", po brzojavu američkog veleposlanstva u Rijadu.

Pošto je na koncu doputovao bez Carle Bruni, Sarkozy je rasrdio domaćine odbivši kušati lokalna jela i očito se dosađujući tijekom tradicionalnog plesa s mačevima upriličena u čast njegova dolaska. Usto ih je naživciralo što je francuski predsjednik isticao poslovnu stranu svog posjeta i predao im popis sa 14 ugovora koje francuske tvrtke žele zaključiti, po izvješću koje je Guardian objavio u srijedu.

Saudijci su ocijenili da Sarkozy u njihovim očima nikako "ne može zamijeniti predsjednika (Jacquesa) Chiraca", po tom dokumentu.

Godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2007., američki veleposlanik u Parizu ocijenio je da je Dominique Strauss-Kahn "možda najprikladniji među socijalističkim kandidatima", ali mu "nedostaje karizma", po diplomatskoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

"Stječe se dojam da mu, iako je možda najprikladniji i najkvalificiraniji među socijalističkim kandidatima, nedostaje karizma koja bi ga mogla progurati prema pobjedi", ocijenio je veleposlanik Craig Stapleton koji se sa Strauss-Kahnom sastao 16. svibnja 2006. u američkom veleposlanstvu.

Strauss-Kahn je tada bio kandidat socijalističke stranke za predsjedničke izbore 2007. Danas je glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prilikom susreta s američkim veleposlanikom Strauss-Kahn je za svoju suparnicu Segolene Royal, također kandidatkinju za stranačke izbore, rekao da je njezina velika popularnost po anketama rezultat "kolektivne halucinacije".

Američko veleposlanstvo nazvalo je Royal "odlučnom, profinjenom i karizmatskom političarkom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙