FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad: Sirija neće nastaviti sigurnosnu suradnju sa SAD-om bez političke suradnje - WikiLeaks

LONDON, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je američkim političarima da su sirijski obavještajci "spasili američke živote", ali da Damask neće nastaviti sigurnosnu suradnju dok se ne poboljšaju političke veze, navodi se u brzojavima koje je objavio WikiLeaks.

Asad je rekao američkim dužnosnicima da nije uvjeren da Iran razvija nuklearno oružje.

SAD je povukao svog veleposlanika iz Damaska nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika al Haririja 2005. Iako je američki predsjednik Barack Obama pokušao popraviti odnose s Damaskom, postignut je tek vrlo mali napredak.

Washington želi da Sirija zaustavi potporu libanonskom Hezbolahu i palestinskom Hamasu i žali se da Sirija dopušta militantima da prelaze u susjedni Irak. Sirija traži veći američki pritisak na Izrael da se povuče s Golanske visoravni, koju je okupirao prije 40 godina.

"Spasio sam američke živote", prenosi se u brzojavu Asadova izjava pred kongresnim izaslanstvom u Damasku u veljači prošle godine.

Asad je također rekao da "ako SAD želi sličnu koordinaciju ubuduće da treba znati da Sirija neće započeti sigurnosnu suradnju bez političke suradnje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙