FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatski državni mediji: Mubarakova stranka nadmoćno pobijedila

KAIRO, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Vladajuća stranka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nadmoćno je pobijedila u prvome krugu parlamentarnih izbora, a oporba je osvojila tek mali broj mjesta, objavili su u srijedu državni mediji.

Državni dnevnik Al-Akhbar objavio je da je Mubarakova Nacionalna demokratska stranka (NDP) dobila najviše mjesta u Nacionalnoj skupštini od 508, a dio njihovih kandidata borit će se za zastupničko mjesto u drugome krugu.

Drugi krug održava se ondje gdje nijedan od dva vodeća kandidata nije dobio više od 50 posto glasova.

Muslimanska braća, glavna oporbena stranka islamističke orijentacije, koja je u sadašnjem sazivu imala petinu mjesta u Nacionalnoj skupštini, najavila je da bi mogla odustati od drugog kruga, jer su izbori lažirani.

Oporba i udruge za zaštitu ljudskih prava optužuju vladu za lažiranje izbora i niz nepravilnosti. Vlada tvrdi da su izbori bili pošteni i da istražuje pritužbe, no da nepravilnosti ne mogu promijeniti opći rezultat.

Analitičari tvrde da egipatska vlada želi potisnuti islamističku Muslimansku braću na sam rub politike prije predsjedničkih izbora 2011., za koje je još nepoznato hoće li se na njima opet kandidirati Mubarak, na vlasti u Egiptu gotovo 30 godina.

Mubarakova vlada strahuje od bilo koje skupine islamističke orijentacije. Ona je ugušila islamsku pobunu 90-ih godina, a Mubarakova prethodnika, predsjednika Anvara Sadata islamisti su ubili za vrijeme vojne parade 1981. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙