FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: predstavljena grafička mapa Matka Trebotića posvećena de Dominisu

SPLIT, 29. studenog 2010. (Hina) - "Svjetlost iz pepela i duge" - grafička mapa splitskog akademskog slikara Matka Trebotića posvećena hrvatskome crkvenom piscu i fizičaru Marku Antonu de Dominisu (1560.-1624.) predstavljena je danas u Splitu u povodu 450. obljetnice de Dominisova rođenja, kojemu je u čast UNESCO 2010. godinu proglasio njegovom godinom.

Trebotić je rekao kako je na šest listova u grafici "šetao životom de Dominisa - toga velikog našeg čovjeka" od njegova rođenja na Rabu do smrti u Rimu.

"De Dominisovo djelo je golemo i potaknulo me na izradu ove grafike", istaknuo je Trebotić.

Povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, koji je napisao uvodnik za grafiku posvećenu Dominisu, istaknuo je kako je Trebotić svojim grafičkim radovima aludira na de Dominisove preokupacije, posebice na njegovo znanstveno bavljenje morskim plimama i osekama.

Podsjetio je da se de Domins sukobljavao s klerom te su ga smatrali "otpadnikom od vjere", no taj sukob, dodao je, "nije bio doktrinarni".

De Dominis je bio senjski biskup, splitski nadbisup i primas Dalmacije, a tom je filozofu i znanstveniku u čast u listopadu ove godine u njegovu rodnom Rabu bio organiziran znanstveni skup pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

Splitska nakladnička kuća "Lamaro" bavi se izdavanjem de Dominisovih dijela. Urednik te kuće Ante Maletić rekao je danas kako se izvan Hrvatske o de Dominisu premalo zna te je djela "tog velikana" nužno prevoditi na strane jezike kako bi ga svijet bolje upoznao. Istaknuo je kako je u Splitu u pripremi podizanje spomenika de Dominisu te utemeljenje memorijalnog središta posvećenog njemu. "Ove je godine u čast de Dominisa u Hrvatskoj izdana poštanska marka s njegovim likom", dodao je Maletić.

Profesor splitskoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta fra Dušan Moro posebice je istaknuo da se de Dominis zauzimao za jedinstvo kršćanskih crkava te je u tomu bio preteča suvremenom ekumenizmu i Drugome vatikanskom koncilu 60-ih godina 20. stoljeća, na kojem je potreba za ujedinjavanjem kršćanstva uvrštena u službene dokumente Vatikana.

"Dominis je isticao da su vjera rimska (katolička) i anglikanska ista", rekao je prof Moro.

Grafika "Svjetlost iz pepela i duge" objavljena je u izdanju Hrvatskoga hidrografskog instituta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙